Sanatın Gelenek ve Geleceği Sempozyumda Ele Alınıyor
Ümraniye Belediyesi ile Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen sempozyum ile sanatın geleneği ve geleceği masaya yatırıldı.
Ümraniye Belediyesi ile Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen sempozyum ile sanatın geleneği ve geleceği masaya yatırıldı.
Ümraniye Belediyesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi 'Sanatta Gelenek, Gelenekte Sanat' isimli sempozyum düzenledi. Türk sanatının gelenekle ilişkisi konusunda alanında uzman hoca, akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı programın açılış törenine Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman da katıldı.
"Sanat gelenekten beslenir"
Son elli yıldan bu yana hem sanat pratikleri hem de sanat düşüncesi açısından önem kazanan 'gelenek' kavramı etrafında gelişen tartışmalar, yorumlar ve bunların sonuçlarının değerlendirileceği sempozyumun açılışında konuşan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, sanatın bilim gibi tamamen evrensel olmadığını ifade etti. Sanatın geleneklerden beslendiğini kaydeden Başkan Can, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:
"Bilim evrensel, herkesin aynı cümlelerle ifade ettiği bir alan. Ama sanat öyle değil. Sanat milli, lokal. Coğrafya var onun içinde denizler, karalar, dağlar, ovalar var içinde. O coğrafyada yaşayan insanların hayatının bütünü var. Sanat dediğimiz şey geleneğin, göreneğin, örfün, kültürün bir şekilde insanların algılayacağı hale gelmiş şekli. Hangi sanat var ki örften beslenmesin, hangi sanat var ki kültürden beslenmesin."
"Belediyecilik fiziki ihtiyaçları karşılamakla bitmiyor"
Hasan Can, ayrıca sanatın insan yaşamı için olan önemine de değindi. İnsan ruhunun olmazsa olmazları arasında sanatın olduğunu belirten Can, "Yaptığımız iş belediyecilik ama belediyecilik sadece yerin altında ve üstünde insanların fiziki ihtiyaçlarını karşılamakla bitmiyor. İnsanların ruhuna da katkı sağlamak aynı zamanda şehrin insanlarını kültürle, sanatla buluşturmak da bir hizmet ve olması gereken değil mi? Bundan mahrum olursa insanlar taş gibi olmazlar mı? Can ve ruh taşıyorsak kültür ve sanat mutlak manada hayatımızın önemli bir parçasını teşkil etmesi lazım" dedi.
"Gelenek sanatın en önemli hususu"
Türk sanatının önemli bir noktasının ayrıntılarıyla inceleneceği, edebiyat ve sanat camiasının nabzını tutulacağı sempozyumun açılışında Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman da konuşma yaptı. Sanatın geçmiş ve gelecek arasındaki kurulan bağında geleneğin önemli bir faktör olduğunu söyleyen Duman, "Gelenek, sanat dendiği zaman ilk akla gelen husustur. Elbette sanatta geleneğin olması onun geçmişle bağının olması ve geleceğe daha sağlam yaklaşımlar ortaya koyması bakımından son derece önemli. Tabi sadece sanatta değil belki başka sosyal ve kültürel alanlarda da geleneğin tartışılması lazım. Ama bu toplantıda sanatı ve geleneği tartışacak hocalarımız" ifadelerini kaydetti.
Sempozyumda Gelenek ve Sanat, Gelenekselden Çağdaşa, Toplumların Modernleşme Süreçlerinde Gelenek ve Sanat, Modern Toplumlarda Geleneksel Sanatın İşlevleri, Kutsal, Sanat ve Gelenek İlişkisi, Gelenek Teorileri ve Sanat, Muhafazakarlık ve Sanat gibi konular ünlü sanatçı ve hocalar tarafından değerlendirilecek. - İSTANBUL