Haberler

Sanatçılar Girişimi, Grevdeki İşçiler İçin Çorlu'ya Geldi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sanatçılar Girişimi'ne mensup 8 sanatçı, Çorlu Cumhuriyet Meydanı belediye binası önünde açlık grevi yapan işçilere destek maksadıyla Çorlu'ya geldi.

Sanatçılar Girişimi'ne mensup 8 sanatçı, Çorlu Cumhuriyet Meydanı belediye binası önünde açlık grevi yapan işçilere destek maksadıyla Çorlu'ya geldi.

Sanatçılar Girişimine üye sanatçılar, Ataol Behramoğlu, Sadık Gürbüz, Bilgesu Erenus, Tevfik Kızgınkaya, Canan Sezenler, Kemal Kocatürk, Orhan Aydın ve Orhan Kurtuldu Çorlu Cumhuriyet Meydanı'na gelerek grevde bulunan Daiyang SK - Metal fabrikası işçilerine destek verdiler.

Birleşik Metal İş Sendikası Çorlu Şubesi Başkanı Hazır Fedai Duvan, "14 Kasım tarihinde başladığımız grevimizde 84. gündeyiz. Açlık grevimizin ise 14. günündeyiz. 5'er kişilik gruplar halinde 5'er gün dönüşümlü olarak açlık grevi yapıyoruz. Bizlere destek veren, işçi kardeşlerimizle yan yana, omuz omuza duran herkese teşekkür ediyoruz" dedi.

İşçilere destek olmak üzere Çorlu'ya gelen sanatçılar arasında yer alan ünlü şair Ataol Behramoğlu, "Ülkemizde emekçi düşmanı bir siyasi iktidar var. Bizler de düşünce emekçisiyiz. Dolayısıyla bu iktidar bize de düşman. Türkiye'nin tüm değerlerini yağmalayan, gerici bir siyasi iktidarla karşı karşıyayız. Burada sizlerin verdiği mücadele emeğin kurtuluşu mücadelesidir. Buradaki mücadelenizi de bir mücadele olarak görüyoruz. Burada bulunmaktan ötürü hem sevinçliyim hem üzüntülüyüm. Sevinçliyim çünkü sizlerle yan yanayım. Üzüntülüyüm çünkü kısa bir süre sonra yanınızdan, aranızdan ayrılacağım. Sizlere bu haklı davanızda, onurlu mücadelenizde başarılar diliyorum" dedi.

Tiyatro sanatçılarından Orhan Aydın da: "Bugün burada bu meydanda Tekel işçilerinin direnişini görüyorum. 2 yıl önce Sakatya Caddesi'nde Tekel işçilerine destek olmuştum. Burada da o zamanki işçilerin inancını ve kararlılığını görüyorum. Biz haklıyız, biz kazanacağız. Yolunuz açık olsun, yalnız değilsiniz" diye konuştu.

Tevfik Kızılkaya ise, "Çorlu'da direnen işçilere baktığım zaman, Tekel işçilerini, Zonguldak'ta bulunan maden işçilerin, tersane işçilerini görüyorum. Sizlere destek olmak için yanınızdayız. Mücadelenizde başarılar diliyoruz" dedi.

Sanatçılar Girişimini temsilen Çorlu'ya gelen sanatçılar arasında yer alan Sadık Gürbüz de, "Bizleri, herkese hain diyorsunuz diyerek eleştiriyorlar. Hain tanımı bellidir, kim ülke menfaatlerine değil, aksi yönde hareket ederse haindir. Kim, ülkesini yabancı ülkelere satarsa haindir. Bunun tanımını biz söylemiyoruz tanımı bellidir. Açın sözlükleri bakın. Şimdi bir başka ülkeden bir işveren, bir şirket gelecek benim ülkemin insanını daha yüksek kar elde etmek için düşük ücretle çalıştıracak. Bunu yeni dünya düzeni istiyor. Buna evet diyen ise ülkemizde mevcut siyasi iktidardır. Bugün işbirlikçi bir iktidarla karşı karşıyayız. Burada başlatılan mücadelenin başarıya ulaşmasının tek yolu sınıf dayanışmasıdır. Sınıf bilincinin oluşmasıdır" dedi.

Gürbüz, sendikalaşarak mücadele örneği gösteren işçilere destek vermeyenlerin, Güney Kore'den Türkiye'ye gelerek işverene karşı işçilere destek veren sendikacılardan utanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kemal Kocatürk ise, "Emeğin ne olduğunu, güçlü dayanışmanın ne demek olduğunu hatırlatmak için buradayız. Örgütlü dayanışmayı gözler önüne sermek maksadıyla Çorlu'ya geldik. Bizlere destek veren herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Canan Sezenler, adaletsizliği önlemeye gücümüzün yetmediği zamanlar olabilir ancak itiraz etmediğimiz hiçbir zaman olmamalı. Biz de buradaki adaletsizliğe itiraz rtmek için buraya geldik derken Bilgesu Erenus da, "Buraya büyük bie sevinçle geldim. Çok uzun bir aradan sonra ilk kez grev çadırı görecektim. Çadırların küçüldüğüne ve bir köşede kaldığına üzülerek tanık oldum. Biz bu mücadelemizi beraber başlattık, beraber bitireceğiz" diye konuştu.

Sanatçılar Girişimi olarak açlık grevinde bulunan Daiyang-SK Metal işçileri için Çorlu'da olduklarını sözlerine ekleyen Orhan Kurtuldu da, "Daiyang SK Metal fabrikasında yoğun iş kazalarının yaşandığını biliyoruz. İşçilerin açlık sınırında bir ücretle çalıştırıldıklarını biliyoruz. Güney Koreli işverenlerin sendikanın örgütlenmesini engellemek istediklerini biliyoruz. Güney Kore'den grev kırıcı olarak turist vizesiyle kaçak operatör getirttiğinizi de biliyoruz" dedi.

İşçi kardeşlerimiz ne istiyor diye de soran Kurtuldu, "İnsanca bir yaşam sürdürebilmeleri için haklarını talep ediyorlar. Haklarını alamayan ve iş güvenliği talepleri karşılanmayan işçi kardeşlerimiz son çareye başvurdular ve greve gittiler. Yani yasal haklarını kullandılar. Sonra, yasal haklarını kullandılar diye hemen işverenin tehdidiyle karşılaştılar. İş yerinize sahip çıkın diye feryat eden işverenler işçilerine sahip çıkıyorlar mı? İşçilere açlık sınırının altında ücret vererek mi sahip çıkıyorlar. Bu nasıl bir vicdansızlıktır. Bu nasıl bir gözü doymazlıktır. Bu nasıl bir sömürü düzenidir böyle" diye konuştu.

Kurtuldu, "Güney Koreli işverenlere sesleniyorum. Kaçak işçilerle fabrikada üretim yapamazsınız! Bu suçtur bilesiniz. Fabrikadaki malı grev süresince dışarı çıkaramazsınız. Sendikayı fabrikaya sokmamazlık yapamazsınız. Ülkemin işçilerini sömüremezsiniz. Yasal haklarını kullanmalarına, sendikal örgütlenmelerine engel olamazsınız. Bizler bu ülkenin sanatçıları buna asla izin vermeyiz. Siz işçi kardeşlerimizi sahipsiz ve yalnız mı sandınız. İşçilere karşı giriştiğiniz bu acımasız, bu vicdansız, bu haksız ve yasal olmayan tüm girişimlerinizi reddediyoruz. Bu haklı mücadele işçilerin hakları teslim edilinceye kadar devam edecektir. Biz bu ülkenin sanatçıları olarak emek mücadelesinin her zaman yanında olacağız. Bir ülkede emek sömürülüyorsa o ülke fakirleşiyor demektir. Bir ülkede emekçiler eziliyorsa o ülke demokrasiden uzaklaşıyor demektir. Bir ülkede hak arayanlar susturuluyorsa o ülkede hukuk yok demektir. Ülkemizin neresinde bir sorun varsa Sanatçılar Girişimi de orada olacak. Sonunda kazanan emek ve alın teri olacak" şeklinde konuştu. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close