Sanatçı Fikret Otyam'ın Vefatı
Böbrek yetmezliği nedeniyle bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden ressam, gazeteci-yazar Fikret Otyam için tören düzenlendi.
Böbrek yetmezliği nedeniyle bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden ressam, gazeteci-yazar Fikret Otyam için tören düzenlendi.
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Antalya Kültür ve Cemevi'nde, 89 yaşında yaşama veda eden Otyam'ın vasiyeti üzerine kendisinin yaptığı Hacı Bektaş Veli tablosunun önünde düzenlenen törende, eşi Filiz Otyam taziyeleri kabul etti.
Fikret Otyam'ın tabutu başında sanatçılardan Zeynep Karababa türkü söylerken, Sümer Ezgü ve Hüseyin Turan da barak havaları okudular. Sanatçılar, Otyam'ın kendileri için adeta "manevi baba" gibi olduğunu da belirttiler.
Semah gösterisinin ardından cenaze aracına konulan naaş, alkışlar eşliğinde Ankara'ya gönderildi.
Törene, Fikret Otyam'ın eşi ve çocuklarının yanı sıra CHP Antalya milletvekilleri Deniz Baykal, Mustafa Akaydın ve Niyazi Nefi Kara ile sanatçılar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
"Alevi-Bektaşi inancına çok inanırdı, severdi"
Filiz Otyam, gazetecilere yaptığı açıklamada, eşinin 89 yıllık ömrünün hep savaşarak geçtiğini belirterek, Türkiye'de sorun olabilecek her konuyu ilk onun gündeme getirdiğini dile getirdi.
Eşinin çok üretken ve çalışkan bir insan olduğunu vurgulayan Otyam, "Üç gün önce kendisine gelir gibi oldu. 'Çok büyük bir kitap yazacağım ve çok kalın olacak' dedi. 'Ne yazacaksın' dedim. 'Ne yazabilirim, tabii ki Güneydoğu Anadolu'yu yazacağım. Yazdığım şeylerin özeti, çok daha arınmış bir kitap olacak' dedi" ifadelerini kullandı.
Filiz Otyam, eşinin son 10 yıldır sürekli yoğun bakıma girip çıktığını, son defasında da yine yoğun bakımdan çıkmasını beklediğini vurgulayarak, bütün direncine rağmen belki yorulmuş olabileceğini söyledi.
Fikret Otyam için, "Bir sünni olarak doğmasına rağmen Alevi-Bektaşi inancına çok inanırdı, severdi" diyen Otyam, "Hünkar'ı onu çağırdı" diye konuştu.
Filiz Otyam, törenin yapıldığı cemevinin temelinin eşi tarafından atıldığını dile getirerek, "Onun için kendini sorumlu hissediyordu. Arkadaşlara destek olmak için zaman zaman tablo hediye etti. Onlardan gelir elde edildi. 'Beni bu tablonun altında gönderin' diye vasiyeti vardı" dedi.
Gazeteci-yazar Nebil Özgentürk de büyük yazarlar, büyük sanatçılar ve büyük kelimeler yaratan insanların ölümsüz olduğunu savunarak, "Türkülerle gömün beni diyen bir insandı o. Fikret Otyam, biliyorum ki 100, 200, 1000 yıl yaşayacak. Hani derler ya 'sanatçılar ölümsüzdür', gerçekten onun ispatı" şeklinde konuştu.
Fikret Otyam için yarın saat 12.30'da Ankara'daki Çankaya Kültür Merkezinde bir tören gerçekleştirilecek. Buradaki törenin ardından Otyam'ın cenazesi, götürüleceği Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesindeki Çilehane'de yapılacak törenin ardından, İz Bırakan Aydınlar Gömütlüğü'ne defnedilecek.