Haberler

Samsun'un Yüzde 13.8'i Engelli

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Samsun’daki toplam engelli sayısının 175 bine yakın olduğunu söyledi.

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Samsun'daki toplam engelli sayısının 175 bine yakın olduğunu söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Engellilere Destek Programı (EDES) kapsamında desteklenen ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından yürütülen, "Söz Veriyorum, Ben Buna Değerim Projesi'nin (SÖZDEP)" tanıtımı yapıldı. Amisos Hotel'de yapılan tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan OMÜ Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Prof.Dr. Ahmet Bulut, katılımcılara proje hakkında bilgi verdi. Daha sonra Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, Canik Başarı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Reşit Özkanca ve OMÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Hakan Leblebicioğlu projeyi önemsediklerini belirterek, SÖZDEP projesini destekleyeceklerini söylediler.

Samsun'daki engelliler hakkında bilgi veren Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, "Engellilere yönelik olarak Türkiye genelinde birçok çalışma yürütülüyor. Samsun'da benzer çalışmaları birçok kurum ve kuruluş ile birlikte gerçekleştiriyoruz. Özellikle Samsun'da 2011 yılında Engelli Veri Tabanı projesi başlattık. Bu projemizdeki temel amacımız Samsun'daki engelli sayısını net olarak ortaya koymak ve bunlarla ilgili sağlıklı verileri bir merkezde toplamaktı. 15 Nisan tarihi itibariyle Samsun'da engelli veri tabanımıza kaydettiğimiz engelli sayısı 148 bin 750 kişidir. Bu kişilerle birlikte 174 bin 139 engelli sayımız var. Yani bir kişide birden çok engelli olabiliyor. Toplam engelli sayımız ise 175 bine yakın durumda. Samsun'un toplam nüfus içerisindeki oranı yüzde 13.80'dir. Engelli tanımlaması içerisine sürüyen hastalıklarda yer alıyor. Bu anlamda engelli tanımlaması içerisinde Türkiye genelinde olduğu gibi Samsun'daki oranların büyük bir kısmı da sürüyen hastalıklar içerisinde yer alan kategorilerdedir. Bizim Samsun'daki tespitlerimize göre yüzde 9.63'ü sürüyen hastalık. Bunlar kanser, diyabet ve benzeri hastalıklardır. Yüzde 4.17'si de bildiğimiz ortopedik, görme, işitme gibi belirli engelli gruplarımızdır. Genel olarak baktığımızda yüzde 13.80'lik oran içersinde 121 bin 551'i sürüyen hastalıklardan oluşan grubumuz içersine giriyor. Diğer engelli gruplarımıza baktığımızda en yüksek oran ortopedik gurubumuzda. Bu da 13 bin 769 kişi, ikinci sırada zihinsel engelliler yer almakta. Bu da 12 bin 415 kişi, görmek engellilerde 8 bin 232 kişi, işitme engelliler 6 bin 736, ruhsal ve duygusal anlamda engelleri olan 8 bin 517 kişi, dil ve konuşma anlamında engeli olanlar ise 2 bin 342 kişidir. Otizmli ile ilgili de 421 kişi ve down sendromlu çocuğumuz ise 158 kişidir. Biz bütün engellilerimizi kayıt altına aldık iddiasında değiliz ama 2011 yılından beri bu çalışmamızı büyük bir gayret içersinde sürdürüyoruz" diye konuştu.

Toplantıya ayrıca OMÜ Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Prof.Dr. Ahmet Bulut, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Necmettin Aygün, Samsun Otizmli Çocuklar Derneği (SODER) Başkanı Hatice Tozkoparan, El Veren İnsanlar Derneği (ELVİNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yeşim Gürsoy, dernek üyeleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close