Haberler
Putin, açık açık tehdit etti: Sabrımız bir gün mutlaka tükenecek

Putin, ilk kez bu kadar açık tehdit etti! Sözleri yaklaşan savaşın habercisi

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma! Muhalifler adım adım ilerliyor

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma

Kırıkkale'de yere çöp atanlar güvenlik kameralarından tespit ediliyor

Bir ilde daha başladı! Caddede, sokakta kamera ile takip ediliyorlar

İstanbul'da sahte içkiden 2 kişi hayatını kaybetti

İstanbul'da kabus yeniden hortladı: 2 kişi öldü, sayının artmasından korkuluyor

Samsun Son 2 Yılda Sel Önlemi İçin 150 Milyon 799 Bin TL Harcadı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun’da 2012 yılından itibaren taşkın koruma amaçlı sel çalışmaları kapsamında Devlet Su İşleri (DSİ) 7. Bölge Müdürlüğü, Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü ve SASKİ toplam 150 milyon 799 bin 587 TL’lik çalışma yaptı.

Samsun'da 2012 yılından itibaren taşkın koruma amaçlı sel çalışmaları kapsamında Devlet Su İşleri (DSİ) 7. Bölge Müdürlüğü, Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü ve SASKİ toplam 150 milyon 799 bin 587 TL'lik çalışma yaptı.

Samsun Taşkın Koordinasyon Kurulu 2014 yılı birinci toplantısı bugün Valilik Toplantı Salonu'nda yapıldı. Toplantıda DSİ 7. Bölge Müdürü Ahmet Kanık, Karayolları 7. Bölge Müdürü Mehmet Çetin ve SASKİ Genel Müdürü Coşkun Öncel, taşkın koruma amaçlı çalışmaları hakkında sunum yaptılar.

DSİ 2 YILDA 61 MİLYON 715 BİN 569 TL HARCADI

İlk sunumu yapan DSİ 7. Bölge Müdürü Ahmet Kanık, "2012-2013 yıllarında taşkın tesislerde yapılan çalışmalar sonucunda 39 milyon 184 bin 874 TL, "Makineli çalışmalara 2 milyon 930 bin 695 TL yatırım gerçekleştirildi. 2014 yılında ise ihale edilecek taşkın tesisler tutarı 19 milyon 600 bin TL olup, toplam 61 milyon 715 bin 569 TL 2012 ve 2013 sonrası taşkınlardan sonra gündeme alınan çalışmalar tutarıdır" dedi.

KARAYOLLARI 2 YILDA 32 MİLYON 465 BİN 911 TL HARCADI

İkinci sunumu yapan Karayolları 7. Bölge Müdürü Mehmet Çetin, "Taşkından sonra alınan kararlar sonucunda 16 adet menfez çalışmaları başladı. Bu çalışmalarımızı bir hafta önce yani 24 Mayıs 2014 tarihinde bitirmiş durumdayız. Samsun'da Ağustos 2012 tarihinde meydana gelen aşırı yağışlar sonrasında yaşanan sorunlara yönelik olarak Atakum ilçesindeki Kuruzeytin, Afanlı, Değirmenderesi ve Sazak Dereleri enine geçiş sanat yapıları yapıldı. Atakum ilçesinde muhtelif kilometrelerde 12 adet muhtelif ebatlarda enine geçiş sanat yapıları yapıldı. Kolay beldesindeki şehir geçişi sel hasarlarının giderilmesi için muhtelif sanat yapıları yapıldı. Terme Köprüsü, Samsun şehir geçişi yağmursuyu hatları ve menfezlerin temizlenmesi işi için Karayolları 7. Bölge Müdürlüğümüz yaptığı çalışmalar sonrasında proje bedeli olarak 32 milyon 465 bin 911 TL harcamış bulunmaktadır" diye konuştu.

SASKİ 2 YILDA 56 MİLYON 618 BİN 107 TL HARCADI

Üçüncü ve son sunumu yapan SASKİ Genel Müdürü Coşkun Öncel, "SASKİ Genel Müdürlüğü olarak SASKİ hizmet alanı içerisindeki çalışmalarımızı öncelikli olarak iki grup altında topladık. Birincisi batı bölgesinde yapılan dere ıslah çalışmaları, ikincisi doğu bölgesinde yapacağımız dere ıslah çalışmalarıdır. İlk önce batı bölgesinden başlayarak çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Bir ekip kurarak bütün derelerimizin temizliğini gerçekleştirdik. Batıdan doğuya doğu çalışmalarımızı yaptık. Yapılan bu çalışmalar sonucunda SASKİ Genel Müdürlüğü olarak 56 milyon 618 bin 107 TL harcama yaptık" şeklinde konuştu.

TEMEL AMACIMIZ BU SELLERİN ZARARLARINI EN AZA İNDİRMEK

Yapılan sunumların ardından konuşan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, "Samsun 2012 yılından itibaren sık sık sellerle karşı karşıya kalan bir kenttir. 2012 yılında yaşadığımız selde toplamda 15 vatandaşımız yaşamını yitirdi. Temel amacımız bu sellerin zararlarını en aza indirmek, alınabilecek tedbirler varsa bunları zamanında alabilmektir. Özellikle Meteoroloji Bölge Müdürlüğümüzün yağışlarla, hava tahminleriyle ilgili tespitleri, değerlendirmeleri ve uyarıları büyük önem taşımaktadır. Bunları zamanında yayıyor, bizde bunları ilgili kaymakamlıklarımıza, belediyelerimize ve kurumlarımıza gönderiyoruz. Benim özellikle sizlerden ricam, bu önerileri ve değerlendirmeleri ciddiye almanızdır. Tabi ki bunlar bir tahmindir. Zaman zaman bu yağış miktarları tam gerçekleşmeyebilir. 'Nasıl olsa bu gerçekleşmiyor' rehavetine hiç bir zaman kapılmayalım. Bu uyarıların ciddi bir şekilde ele alınması ve üzerinde durulması gereken uyarılar olduğunu burada tekrar ifade etmek istiyorum. Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüz herhangi bir riskli anda hemen kriz merkezimizi oluşturuyor. İlgili kaymakamlıklarımızı, belediyelerimizi ve muhtarlıklarımızı anında uyarıyoruz. Devlet Su İşleri ve Karayolları Bölge Müdürlüğümüz başta olmak üzere, Büyükşehir Belediyelerimiz ve diğer belediyelerimizle birlikte iş birliğinde olabilecek muhtemel afete karşı ne tür önemler alabileceğimizi planlıyoruz ve üzerinde çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

BU TÜR ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK

Samsun'da meteoroloji radarının olduğunun altını çizen Vali Aksoy, şöyle konuştu: "Bir bölgede sel uyarısı varsa bunu mutlaka dikkate alalım ve değerlendirelim. Samsun'da bir radarımız var. Bu radar bizim için çok önemli bir fırsattır. Bulut yoğunluğunun nerede olduğu ve bu yağmurun nereye düşebileceği simülasyon ile ortaya konuyor. Yağan bu yağmur hangi vadiden denize ulaşacağı konusunda yorum yapılıyor. Buna göre de o güzergahta uyarıları yapmış oluyoruz. Bu uyarıları mutlaka dikkate alalım. İş makineleri şoförlerinin, operatörlerinin cep telefonlarını 24 saat elimizin altında her an hazır bulunduracak şekilde güncelleyelim ve hazır tutalım. Çünkü ne zaman, hangi saatte ne olacağını bilemeyiz. Bu tür bir afet anında hemen müdahale edebilmek bakımından da bu tür çalışmalarımızı daha net bir şekilde ortaya koymamız lazım. Burada gündeme gelen veya gelmeyen süreç içerisinde risk oluşturan ilçelerimizde, bölgelerimizde ve belediye sınırlarımızda farklı alanlar varsa da onlarla istişare edilerek bizde koordinasyonu gerektirecek bir boyutu varsa bunu kurulumuzun da gündemine alarak bu çalışmalarımızı yapmamız ve tamamlamamız gerekiyor. Temennimiz bir afet ve selle karşı karşıya kalmamamızdır. Bununla ilgili Samsun'da gerçekten çok önemli çalışmalar yapıldı. Bu gün bu çalışmalarla ilgili kurumlarımız çalışmalarını sundu. Bunlar 2012 yılından itibaren selden sonra yaklaşık 2 yıllık süre içerisinde belki Samsun tarihinde yapılmamış çalışmaları bu süreç içerisinde yaptık ve ortaya koyduk. Bu çalışmaların hepsi planladı ve çalışmalar devam ediyor."

Yapılan çalışmaların devam edeceğini belirten Vali Aksoy sözlerini şöyle tamamladı: "İlimizde gerçekleşecek olan herhangi bir afet ve sele karşı hazır olmak ve alabileceğimiz tedbirlerin en iyisini alabilmek adına bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bütün kurumlarımız Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğümüz, Karayolları Bölge Müdürlüğümüz, önceki dönemdeki İl Özel İdaremiz, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüz ve diğer birçok kamu kuruluşumuzun kendi görev alanı içerisinde yaptığı ve yapacağı birçok çalışmalar oldu. Kaymakam arkadaşlarımız ve ilçe belediye başkanlarımız büyük bir özveriyle bu çalışmaların içerisinde yer aldılar."

Toplantıya ayrıca Vali Yardımcısı Mehmet Ali Karatekeli, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları ile ilgili kurumların bölge ve il müdürleri katıldı. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title