Haberler

Samsun'da Kbrn Konferansı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Sivil Savunma Daire Başkanı Ahmet Atik, Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer (KBRN) madde içerikli silahların kullanımının son birkaç yılda büyük artış gösterdiğini söyledi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Sivil Savunma Daire Başkanı Ahmet Atik, Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer (KBRN) madde içerikli silahların kullanımının son birkaç yılda büyük artış gösterdiğini söyledi.

Atik, AFAD ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca Atakum Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferanstaki konuşmasında, Türkiye'nin, içinde bulunduğu coğrafya ve bölgesel dinamikler nedeniyle doğal afetlerin yanı sıra sayısı ve şiddeti giderek artan insan kaynaklı afetlerle de karşı karşıya kaldığını belirtti.

Özellikle insan kaynaklı afetlerde artış olacağına dikkati çeken Atik, "Gerek kaza ile gerekse kasti olarak gerçekleşen KBRN olayları büyük ölçekli can kayıplarına, büyük yıkımlara, geri döndürülemez çevresel etkilere ve kitlesel insan hareketleri yaşanmasına sebep olmuştur. KBRN madde içerikli silahların kullanımı son birkaç yılda büyük miktarda artış göstermiştir. Bu silahlar, bölgesel istikrarsızlık nedeniyle sınır komşularımızda sıklıkla karşımıza çıkmaktadır" dedi.

Atik, 2013 yılında Suriye'de kimyasal silah kullanımı sonucunda bin 500 kişiden fazla sivilin hayatını kaybettiğini anlatarak, şöyle konuştu:

"Son yıllarda hırsızlıklar, savaş, çatışmalar gibi faaliyetler neticesinde sahipsiz radyolojik kaynakların sayısında ciddi artışlar meydana geldi. 2014 yılı ekim ayı içerisinde, halk arasında bilinen söylemi ile 'sarı toz' olayları yaşadık. Bu olaylara müdahalede KBRN ekiplerimiz ilgili kurumlarla uyum içinde çalışarak panik ortamı yaşanmasının önüne geçtiler."

Ahmet Atik, KBRN madde ulaşımının giderek kolaylaştığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu maddelerin kasti kullanım amacıyla terörist grupların eline geçmesi ve kaçakçılık faaliyetleri ile el değiştirmesi de güncel tehditler arasında. Kitle imha silahlarına sahip ülkelerle aynı coğrafyada bulunan ülkemiz, Avrupa ve Asya kıtaları arasında bir köprü vazifesi görmesi sebebiyle KBRN madde kaçaklığı açısından çok hassas konumdadır. Bu nedenle sınırlarımızda gerekli tedbirlerin alınması ve KBRN olaylarına karşı hazırlıklı olunması gerekmektedir."

Kaynak: AA / Yerel
title
Close