Samgaz Baca Zehirlenmelerine Karşı Uyardı
SAMGAZ İşletme ve Tesisat Müdürü Murat Aras, insan sağlığını tehlikeye sokan ve ölümlerle sonuçlanabilecek olan baca gazı zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulundu.
SAMGAZ İşletme ve Tesisat Müdürü Murat Aras, insan sağlığını tehlikeye sokan ve ölümlerle sonuçlanabilecek olan baca gazı zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulundu.
Doğal gazın zehirsiz bir gaz olduğunun altını çizen SAMGAZ İşletme ve Tesisat Müdürü Murat Aras, "Gerçekleşen zehirlenmeler veya ölümler, doğal gaz yakıcı cihazlarının bağlandığı bacaların temizlenmemesi veya baca malzemelerinin zaman içerisinde deformasyona uğraması, baca sensörünün bulunmaması, iptal edilmesi, görevini yerine getirememesi ve atık gazın iç ortama sızması durumlarında yaşanmaktadır. Ölümlere ve zehirlenmelere yol açan doğrudan doğal gaz değil, doğal gazın yanması sonucu açığa çıkan CO gazıdır. Doğal gaz yapısı itibari ile zehirsiz ve kokusuz bir gaz olup doğal gaz kaçaklarında, kaçağın anlaşılabilmesi için Tetra Hidro Teofen (THT) ve Tetra Butil Merkoptan (TBT) kimyasalları kullanarak çürük sarımsak kokusuna benzer bir koku ile kokulandırılmaktadır. Vatandaşlarımızın böyle bir koku algıladığında muhakkak 187 Doğal Gaz Acil İhbar Hattı'nı aramaları gerekmektedir. 187 Doğal Gaz Acil ekiplerimiz 7 gün 24 saat ücretsiz olarak hizmet vermektedir" dedi.
Doğal gaz tesisatlarının SAMGAZ tarafından yetkilendirilen firmalara yaptırılması gerektiğini belirten Aras, "Sertifika sahibi olmayan kuruluşlar veya kişiler tarafından yapılan tesisatlar Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yönetmeliği gereğince teknik kriterleri sağlamadığı için kabul görmemekte ve tarafımızdan da söktürülmektedir. Abonelerimizin mağduriyet yaşamamaları için bu hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir. Doğal gaz arzı sağlanan tesisatlarda kesinlikle SAMGAZ'ın bilgisi dışında tadilat yapılmamalıdır. Son günlerde yaşanan baca gazı ölümlerinin sebebi de doğal gaz tesisatlarında doğal gaz dağıtım firmalarının onayı alınmadan yapılan değişikliklerdir. Bilinçsiz olarak tesisatlara müdahale edilmesi veya ettirilmesi can ve mal kayıplarına neden olmaktadır. SAMGAZ'ın bilgisi dışında tesisatta herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır" diye konuştu.
Baca temizliğinin yılda en az bir kez yapılmasının önemine değinen Aras, "Hangi tür yakıt kullanılırsa kullanılsın baca temizliği yılda en az bir kez yapılmalıdır. Temizlik işlemlerinin itfaiye ya da itfaiye'nin yetkilendirdiği firmalara yaptırılmalıdır. Doğal gazın güvenli ve verimli kullanılmasına ilişkin abonelerimizi sürekli bilgilendiriyor, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında okullarda seminerler düzenleyip, internet sayfamızda ve sosyal medyada vatandaşı bu konuda bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Doğal gazın güvenli ve verimli kullanılması öncelikli amacımızdır" şeklinde konuştu. - SAMSUN