Salı Günleri Yangına Dikkat
Bursa'da 2011 yılında 177 hektar ormanlık alanın kül olduğu, yangınların genellikle salı günleri çıktığı bildirildi.
Bursa'da 2011 yılında 177 hektar ormanlık alanın kül olduğu, yangınların genellikle salı günleri çıktığı bildirildi.
Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, 2011 yılındaki ormancılık faaliyetleri ve yangınları değerlendirdi.
İstatistiklere göre orman yangınlarının son 5 yılda en çok salı günleri çıktığını bildiren Bölge Müdürü Coşkun, 2011 yılında 73 adet orman yangını çıktığını belirterek, "Geçen sene bölgemizde çıkan yangınlarda 177 hektar alan yandı. Yaz aylarında yangınlar artıyor. Son 5 yıllık istatistiklerimizi incelediğimizde, orman yangınlarının en fazla salı günü çıktığını tespit ettik. Saat dilimlerine baktığımızda ise yangınların yüzde 57'sinin saat 10: 00 ile 16: 00 arasında çıktığını gördük" dedi.
Yangınla mücadele konusunda her geçen gün mesafe kat ettiklerini belirten Coşkun, "40 adet arozöz, 12 adet su nakil aracı, 17 adet ilk müdahale aracı, 8 adet dozer, 6 greyder ve bir kiralık helikopterimiz var. İhtiyaç duyulduğu takdirde de diğer bölgelerden pelikan uçaklar devreye giriyor. Bölgemizde 27 adet gözetleme kulesi var. 2012 yılı içerisinde ilk etapta 2 kulemizden anında görüntü alabileceğimiz sistem geliştiriyoruz. Kuracağımız sistemde alınacak kamera görüntüleri anında merkezimize aktarılacak. Bunun yanı sıra bakanlığımızın bölgelerde birer söndürme helikopteri projesi var" dedi.
"ORMANLARA BÖCEK SALIYORUZ"
Ormanların rehabilitasyonu konusunda büyük yol kat ettiklerine dikkati çeken Coşkun, "Tabiatın sırrını çözdükçe kimyasal mücadele yöntemlerini bırakıyoruz. Ağaçları saran ve ormanlara zarar veren böceklerin önüne geçebilmek için 24 bin 500 böcek üretip bunları ormanlara saldık. Bunun yanı sıra fidan dikerek, tahrip olmuş veya yok olmaya yüz tutmuş orman arazilerini tekrar canlandırmaya gayret ediyoruz" dedi.
Her geçen yıl orman servetinin arttığına dikkat çeken Coşkun, "Bölge olarak 54 milyon metreküpe yakın orman servetimiz var. Her yıl 1 milyon 750 bin metreküp orman alanımız artıyor. Bunların yüzde 40'ı doğal yollarla, geri kalanı ise bizim çabalarımızla oluşturuluyor. 2011 yılında 860 bin fidanı toprakla buluşturduk. Arıcılık işi ile uğraşanlara desteğimizi verdik. Bilecik'in Bozüyük ilçesi civarına arıların tabiatına uygun 435 bin akasya fidanı diktik. 2011 yılı içerisinde 1 milyon 871 bin fidan ürettik. Bunlar arasında sadece orman ağacı fidanı değil, 100 farklı çeşit fidan mevcuttur. 125 bin fidanı bedelsiz dağıttık. Bursa'nın odun dışı ürünlerini de ortaya çıkarma gayretindeyiz. Bunun için odun dışı ürünler daire başkanlığı kurduk. Bu sayede orman köylüsüne desteğimiz artıyor. 25 bin civarı orman köylüsü bizimle birlikte çalışıyor. Köylüler bu sayede toplamda 35 milyon 334 bin TL gelir elde etti. Köylülerin gelir sağladığı ve bölgemizde de fazla bulunan kestane ağaçlarını ıslah ediyor ve aşılıyoruz. Köylü yıllık bin 500 ton kestane topluyor, bunun da köylüye getirisi tahmini 7 milyon 500 bin TL. Ayrıca fıstık çamlarını da köylülerin faydalanabileceği şekle getiriyoruz. Köylü yıllık 2 bin 700 ton fıstık topluyor. Ihlamur ağaçları konusunda da dikkatli bir şekilde çalışmalarımız sürüyor. Bir ıhlamur ağacı 20 kilogram kuru ıhlamur veriyor. Köylü bir ağaçtan yıllık 700 TL para kazanmış oluyor. Orman işlerinde de yardımını aldığımız 25 bin civarında köylüye destek vermiş oluyoruz" şeklinde konuştu. - BURSA