Salçalık Biberde Verim ve Kalite Artıyor
Karaisalı biberinin ıslahı sonucu 2,5 ton olan verim 6 tona yükselecek
Salça yapımında tercih edilen Karaisalı biberinin ıslahı sonucu 2,5 ton olan verimin 6 tona yükseleceği bildirildi.
Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Islah ve Genetik Bölüm Başkanı Dr. Hasan Pınar, ıslah çalışmalarıyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, Karaisalı Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği, Adana İl Özel İdaresi ve Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğünün 3 yıl önce başlattığı çalışmada sona gelindiğini söyledi.
Geleneksel Karaisalı biberinin ıslah edildiği zaman veriminin 2,5 tondan 6 tona yükseleceğini ifade eden Pınar, ıslah çalışmalarının ardından üreticinin daha fazla kazanacağını vurguladı.
Eskiden çiftçinin verimi artırmak için araştırmacıların ayağına gittiğini, şimdi ise AR-GE çalışması yapan araştırmacı ve mühendislerin üreticiye yerinde hizmet sunduğunu anlatan Pınar, şöyle konuştu:
"Karaisalı biberi, salçalık biberde Türkiye'de ün yapmış yerel ve standart çeşit. Yıllardır geleneksel olarak biberi kendileri üretmiş ve kendi tohumlarını çıkartarak ekim yapmışlar. Üç yıllık çalışmamız sonunda yeni çeşitle eski çeşit arasındaki hem kalite hem de verim kaybını gördük. Yerli çeşidin ıslahını yerinde yaparak standart hale gelmesini sağladık. Yüksek performans gösteren fidelerden üreterek geniş alanlara yaymayı hedefliyoruz. Yapılan çalışmayı çiftçilerin sahiplenmesi bize gurur veriyor."
Çalışma neticesinde Karaisalı koşullarında 4 yeni çeşit ortaya çıkardıklarını dile getiren Pınar, "Bunların içinden bir ya da iki tanesi bizim açımızdan yeterli ancak 4 tane üstün performans gösteren çeşidimiz var. Hem Alata hem de Karaisalı ortamında üstün performans gösteren çeşitler tescile sunulacak ve üretici, sertifikalı ürün yetiştirecek" dedi.
-Üretici de memnun-
Karaisalı ilçesine bağlı Çakallı köyünde biber üreten İsmet Karacaoğlu da salçalık biber denildiğinde akla Karaisalı geldiğini ancak geleneksel yetişen ürünün artık orijinalliğini kaybetmek üzere olduğunu vurguladı.
Karaisalı'ya özgü biberi piyasaya yeniden kaliteli ve yüksek verimle sunmak istediklerini dile getiren Karacaoğlu, "Bize biberin ıslah edilerek veriminin ve kalitesinin yükseltilmesi yapılacağı teklifi geldiğinde hiç tereddüt etmedim ve projenin bir an evvel başlatılmasına yardımcı oldum. 2,5 dekar tarlamı gönüllü denemeye verdim. İyi ki de vermişim. Geleneksel üretimle bilimsel üretim arasındaki müthiş farkı gördüm" diye konuştu. - Mersin