Haberler

Salavatlı'da İncir Yetiştiriciliğinde Uygulamalı Budama Eğitimi Verildi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın’ın Sultanhisar ilçesine bağlı Salavatlı Beldesi’nde incir üreticilerine ziraat mühendisleri tarafından yerinde teorik ve uygulamalı olarak budama eğitimi verildi.

Aydın'ın Sultanhisar ilçesine bağlı Salavatlı Beldesi'nde incir üreticilerine ziraat mühendisleri tarafından yerinde teorik ve uygulamalı olarak budama eğitimi verildi.

Sultanhisar Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Nizam Yılmaz, Teknik elemanlar, Tarım Danışmanları ve incir üreticilerinin katılımı ile Salavatlı Beldesinde incir yetiştiriciliğinde uygulamalı budama eğitimi verildi. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Ramazan Özkan ve Tekniker Utku Saygılı tarafından gerçekleşen eğitimlerin akabinde de üreticilerden gelen sorulara uygulamalı olarak cevap verildi.

"BUDAMA MEYVELERİN KALİTESİNİ İYİLEŞTİRMEK İÇİN YAPILIR"

Budamanın, ağaçlardan kaliteli ve fazla ürün almak adına doğru bir şekilde yapılması gerektiğine dikkat çeken Sultanhisar Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Nizam Yılmaz, "Budama; incir ağaçlarında düzgün ve kuvvetli taç oluşturmak, uzun süre verim vermelerini sağlamak ve ağaçlardan kaliteli meyve alınmasını sağlamak üzere yapılan kesme şeklidir. Budamanın amacı; incir ağaçlarını uzun süre verim çağında tutmak, gövde üzerinde ana dalların sayılarını ve dağılışlarını düzenleyerek dengeli taç oluşumunu sağlamak, ağaçların bakımını, meyvelerin hasadını, zararlılarla mücadele gibi teknik işlerin uygulamasını kolaylaştırmak, kurumuş, hastalıklı, yaralı, kırılmış dallar ile birbiri üzerine binmiş ya da zayıf dalları kesmek, ağaçların karbon asimilasyonunu arttırmak ve güneş ışığının dengeli alınmasını sağlamak, meyvelerin kalitesini iyileştirmek için yapılır" dedi.

"BUDAMA İŞLEMİNDE SONRA ALETLER DEZENFEKTE EDİLMELİDİR"

Budama yapılırken üreticiler tarafından dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Köksal, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Bir yıllık sürgünlerde sürekli boğum yerinden kesim yapılmalı, öz açığa çıkarılmamalıdır. Kesilecek olan dallar daima dal yastığı üzerinden kesilmelidir. Budamada kesinlikle iyi bilenmiş, keskin ve temiz aletler kullanılmalıdır. Seyreltme budamasında makas, kalın dal kesimlerinde ise testere kullanılmalıdır. Kalın dal kesimi sonucu ortaya çıkan yaralara aşı macunu sürülmelidir. Budama artıkları hastalık ve zararlı taşıdıkları için derhal toplanıp bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Budama işleminde kullanılan aletlerle hastalık ve zararlı bulaşmasını önlemek için her ağacın budamasından sonra aletler çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir" - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close