Haberler
Suriye rejim güçleri, Halep Uluslararası Havalimanı'nı terör örgütü PKK/YPG'ye bırakıp çekildi

Suriye rejim güçleri, Halep'te havalimanını terör örgütüne bırakıp çekildi

Suriye rejimi, muhaliflerin kontrolüne geçen Halep'ten çekiliyor

Halep düştü, Esad pes etti

Suriye ve Rus savaş uçaklarının misillemesi sonrası Türkiye'yi bekleyen büyük tehlike

Yaptıkları misilleme sonrası Türkiye'yi büyük bir tehlike bekliyor

15 yaşındaki kız, Marmaray'ın önüne atladı! Dehşet anları kamerada

Daha 15 yaşında! Kendini Marmaray'ın altına attı

Sakçev Fındık Çotanağı ve Dallarından Gübre İmal Etti

Sakçev Fındık Çotanağı ve Dallarından Gübre İmal Etti
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sakarya Vali Yardımcısı Haluk Nuri Ballı, Fındığın Çotanağı ve İnce Dallarından Doğal Gübre Elde Ettiklerini Söyledi.

Sakarya Vali Yardımcısı Haluk Nuri Ballı, fındığın çotanağı ve ince dallarından doğal gübre elde ettiklerini söyledi.

Çevreden Sorumlu Vali Yardımcısı Haluk Nuri Ballı, Sakarya Çevre Koruma Vakfı (SAKÇEV) mühendislerinin fındık çotanağı ve ince dallarından doğal gübre elde ettiklerini ve gübrenin kimyasal madde içermediğini kaydetti.

Ballı, elde edilen gübrenin verimsiz tarım arazilerindeki toprağı iyileştirdiğini, saksı bitkiciliğinde de kullanılan gübrenin mevcut gübrelere alternatif olabileceğini belirterek, "Ziraat mühendislerinden gelen makul önerileri değerlendirmeye alarak fındık çotanağından ve dallarından gübre üretme projesine başladık. 6 aylık bir çalışma sonucunda Kaynarca ilçesinde 80 ton kadar deneme üretimi gerçekleştirdik" dedi.

Tarımda kullanılan gübrenin özelliklerini taşıyan, ayrıca verimsiz toprağı iyileştirici vasfı olan gübrenin tescil ettirme çalışmalarının sürdüğünü ifade veden Ballı, "Bazı çiftçilerimiz çotanağın faydasını bilip bahçelerinde ilkel yöntemlerle çürütüp tarlalarında kullanıyorlardı. Ancak çotanağın 6 ay gibi uzun bir zamanda çürümesi sebebiyle bu durum haşerelerin yuva yapmasına ve toprağın bozulmasına sebep oluyordu. Biz bunu özel işleme tabi tutarak 45 gün içinde gübre haline dönüştürmeyi başardık. Ürettiğimiz gübrenin içinde hiç bir kimyasal yok, tamamıyla organik bir madde. Bugün mevcut piyasada satılan ve kimyasal içeren gübrelerin gördüğü işleve yakın özellikler taşıyor. Ayrıca verimsiz toprağı da verimli hale getiriyor. Gübremiz tamamen doğal olduğundan sanayi gübreleri gibi zamanla toprağa zarar vermiyor. Sadece tarım arazilerinde değil, mera ıslahında, dış mekan süs bitkiciliğinde saksı toprağı olarak da kullanılabilir. Ayrıca belediyelerin ve sitelerin yeşil alan çalışmalarında değerlendirilebilir. Böylelikle verimli toprağı tarıma bırakıp, verimsiz toprağı elde edilen gübre ile karıştırarak park, bahçe tanzimleri yapılabilir. Botanik bahçe yapacaksanız toprağa bile gerek yok. Tek başına gübremiz işe yarıyor" dedi.

Ürünü elde edeli 20 gün olduğunu ve ilk analizlerin olumlu sonuç verdiğini anlatan Ballı, fındığın yoğun olduğu bölgelerde çotanaklar toplanarak kurulan tesislerde işlenip gübre elde edilebileceğini ve paketlenerek satılabileceğini kaydetti.

Gübrenin ekonomik getirisinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Ballı, Türkiye genelinde her yıl 1 milyon 500 bin ton fındık çotanağı çıktığını ve çotanağın yakılması durumunda çevre ve hava kirliliği meydana geldiğini kaydetti. Proje sayesinde çevre kirliliğinin önüne geçilmesinin yanı sıra tarım için ekonomik değeri yüksek bir ürün ortaya çıktığını söyleyen Ballı, "Bu ürün gübrenin yerini alabilir. Türkiye'de fındık üretiminin yüzde 20'sini karşılayan Sakarya'da 300 bin ton çotanak çıkıyor. İşlendikten sonra 100 bin ton gübre elde ediliyor. Bu gübre 1,5 milyon metreküp verimsiz toprağı iyileştirmeye yarıyor. Bunun da piyasaya değeri 154 milyon YTL. Türkiye genelinde bütün çotanaklar gübre olarak işlendiğinde 770 milyon YTL bir değere ulaşıyor'' diye konuştu.

Ballı, ayrıca iki proje üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Entegre tavuk kümeslerine yönelik projede tavuk gübresinden biyogaz elde ederek tesisin ısınma ve aydınlatmasını sağlayacak proje üzerinde çalışıyoruz. İşletmelerin en büyük gideri enerji. Tavuk çiftlikleri için çalıştığımız proje buna son verecek, maliyetleri düşürecek" dedi.

Ballı, çevre sorununa yol açan sanayi atık çamurundan da verimli toprak elde edilmesi projelerinin de sürdüğünü vurguladı.

(İÇ-AK)

16.05.2007 15:35 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title