Haberler

Sakarya Havzası Koruma Planı Toplantısı Yapıldı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sakarya Havzası Koruma Eylem Planı toplantısı, Demiryol-İş Sendikası Konferans Salonu'nda gerçekleşti.

Sakarya Havzası Koruma Eylem Planı toplantısı Demiryol-İş Sendikası Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Demiryol İş Sendikası Toplantı salonunda yapılan toplantıya Sakarya Vali yardımcısı Akın Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınalı, Bolu Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiçek, Eskişehir Orman Bölge Müdür Yardımcısı Adnan Diltemiz, Bursa Orman Bölge Müdürü Sönmez Ağca ve birçok davetli katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınalı, "11 havzanın yönetim planlaması tamamlandı. 14 havzanın projesi ise hazır. Mevcut durumun bilinmesi ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi gerekiyor. Havza koruma eylem planları için detaylı bir inceleme yapılması lazım. Su kaynaklarını etkileyecek faktörler inceleniyor" dedi.

Sakarya Nehri'nin büyük önem taşıdığını ifade eden Kınalı, "Sakarya Nehri 9 ilin sınırları içerisinde olan bir nehirdir. Bu nehir su toplama havzasından oluşuyor. Ankara çayı Sakarya nehrine akıyor. Buradan gelecek olan bir pislik Sakarya nehrini ve insanları olumsuz etkiliyor. Biz Sakarya Nehri havzasını korumak için çalışma başlattık. Bu havzaları korumak için havza yönetim kurulu olacak. 9 İl'de kamu kurum ve kuruluşlarından, havza koruma planlarına katkıda bulunmak, içme sularının korunması, uygulamaların sonuçlarının değerlendirilip rapor haline getirilmesi, havza koruma çalışmalarının halka duyurulması, havza birimleriyle alınan raporların paylaşılması konularında destek bekliyoruz. Havza korumasının etkin bir şekilde uygulanması için bu görev sadece kurumlara ait değil. Halkımızın da bilinçli olması gerekiyor" dedi.

Konuşmaların ardından kürsüye çıkan Sakarya Vali Yardımcısı Akın Yılmaz bir konuşma yaptı. Yılmaz, "Havzalarımız neden kirleniyor, bunun araştırılması lazım. Kirliliğin nedeni hep insanoğludur. Havzalarımızın kirlenmemesi için alınan önlemlerin yetersiz kaldığını görüyoruz. Örneğin bir sanayi kuruluşu, fabrikasını kurmak istediği yerde bakacak yakınlarında artıma tesisi var mı diye. ve bu sanayi kuruluşuna, detaylı incelemeler yapıldıktan sonra izin verilmeli. Çevreye zarar veriyorsa hemen hukuki işlem yapılmalıdır. Çevre koruması sadece devlet kurumlarıyla bitmiyor halk da bilinçli olmalı" diye konuştu.

Sakarya Nehrinin kirlenmesinin en önemli faktörünün evsel atıklar olduğunu söyleyen Çevre Mühendisi Yavuz Soysal, "14 havzada çalışmalar son hızıyla yürütülüyor. Sakarya havzası kapladığı alan bakımından ikinci büyük nüfusa sahip. Sakarya havzasının uzunluğu 58 Bin Km. Suyu fazla olan bir havza. 9 ili birden barındırıyor. Sapanca Gölü de havzanın içinde yer alan önemli göllerden bir tanesi. Sakarya havzasının büyük bir kısmına kanalizasyon hizmeti verilmektedir. Sakarya nehrinin kirlenmesindeki en önemli etken evsel atıkların nehre akmasıdır. İkinci sırada ise hayvansal atıklar ve erozyon gelmektedir. Tüm bunlar dikkate alınarak havzaların korunması için herkesin elini taşın altına koyması gerekmektedir" dedi.

Konuşmaların ardından program soru cevap şeklinde devam etti. - SAKARYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title