Haberler
İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşması yürürlüğe girdi

Ateşkes başladı! Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşmasının detayları belli oldu

Tarihi antlaşmanın detayları belli oldu! Gündem yaratacak "gizli madde" iddiası

Ateşkes antlaşması sonrası İsrail'den Lübnanlı sivillere yönelik uyarı

Ateşkesin yürürlüğe girmesi sonrası İsrail'den ilk uyarı

Merkel anılarını yazdı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a uzun bir bölüm ayırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili kısım dikkat çekti

Sağlık Müdürlüğünden Zehirlenme Uyarısı

Sağlık Müdürlüğünden Zehirlenme Uyarısı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın Sağlık İl Müdürlüğü, etkili olan olumsuz hava koşulları nedeniyle vatandaşları karbon monoksit zehirlenmelerine karşı uyardı.

Aydın Sağlık İl Müdürlüğü, etkili olan olumsuz hava koşulları nedeniyle vatandaşları karbon monoksit zehirlenmelerine karşı uyardı.

Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırancı, kış mevsiminin gelmesiyle soba, baca, ocak ve şöminelerden sızan karbon monoksit gazının birçok kişinin hayatını kaybetmesine sebep olduğunu vurguladı. Tırpancı, bu zehirli gazın gazyağı, odun, kömür, ev içinde mangal yakılması ve şofben yanması sırasında açığa çıkabildiğine dikkat çekti.

Şofben yada sobaların iyi yanması durumunda dahi karbon monoksit çıkardığına işaret eden İl Sağlık Müdürü Tırpancı, soba ve şofben yakılan yerlerin geniş ve havalandırmasının iyi olması gerektiğini söyledi. Oksijeni az olan yerlerde yanmaların karbon monoksit oluşumunu kolaylaştırdığını belirten Tırpancı, "Halk arasında kömür çalığı olarak bilinen mangalda yanan kömüre bağlı zehirlenmelerde bu kapsamda değerlendirilmektedir. Bu zehirli madde, sobaya atılan kömürlerin tam olarak tutuşmaması durumunda ortaya çıkmaktadır. Gazın renksiz ve kokusuz olması fark edilmesini engellediği için ölüm çoğu zaman kaçınılmaz olmaktadır. Bu nedenle yatmadan önce sobaya kömür atılmaması ve baca temizliğinin ihmal edilmemesi önemlidir" dedi.

Baca temizliğinin düzenli olarak yapılmaması ve soba yakma tekniklerinin iyi bilinmemesi gerektiğine işaret eden Hüsnü Tırpancı, ekonomik nedenlerden ötürü kalitesiz kömür kullanımı ve fırtınalı havalarda ek önlemlerin alınmaması gibi faktörlerin zehirlenmelerde etkili olan faktörler olduğu kaydetti. Karbon monoksit zehirlenmelerinden özellikle kansızlık, kronik bronşit, kalp ve damar rahatsızlığı olan hastalar ile yeni doğanlar ve hamile kadınların daha çok etkilendiği ifade eden Tırpancı, bu gruplara dahil kişilerin bu konuda daha duyarlı olması gerektiği ve karbon monoksitin kapalı alanlara 15-20 dakika içinde öldürücü seviyede zehirlenmeye yol açabildiğini sözlerine ekledi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title