Haberler
Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte cani anne için istenen ceza

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte anne için istenen ceza

Mehmet Ali Erbil ve Serdar Ortaç'ı örnek gösterip 'Karabiber gibi yanarsın' dediler

Mehmet Ali Erbil ve Serdar Ortaç'ı örnek gösterip "Karabiber gibi yanarsın" dediler

Sağlık Hizmetlerinde İsrafın Önlenmesi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin düzenlediği “Sağlık Hizmetlerinde Değer Katma ve İsrafın Önlenmesi” konulu söyleşi, Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Binnur Önal tarafından gerçekleştirildi.

Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin düzenlediği "Sağlık Hizmetlerinde Değer Katma ve İsrafın Önlenmesi" konulu söyleşi, Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Binnur Önal tarafından gerçekleştirildi.

Hastanenin Konferans Salonu'nda düzenlenen programa, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Recep Özmerdivenli, Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcıları Prof. Dr. Uygur Er, Doç. Dr. Mehmet Yaşar ve Yrd. Doç. Dr. Kürşad Öneç ile öğretim üyeleri ve sağlık personelleri katıldı.

İsraf kavramını açıklayarak sunumuna başlayan Prof. Dr. Binnur Önal, tekrara düşen işlerin israfa yol açtığını belirterek israfın nedenlerini; fazla üretim, bekleme, taşıma, fazla tekrarlanan işlem, stoklar, gereksiz hareketler ile hata ve yeniden işlemeler başlıklarıyla anlattı.

Uygunsuz yatış ve uzun yatış süreleri, uygunsuz hastane hacmi, tıbbi hatalar ve düşük hizmet kalitesi gibi nedenlerin sağlık hizmetlerinde verimsizliğe yol açtığını ifade eden Prof. Dr. Binnur Önal; kurumsallaşma, iş akış süreçlerinin belirlenmesi ve teknolojiden destek alınması gibi alanlarda iyileştirmeler yapılarak sağlık hizmetlerinde verimliliğin arttırılabileceğini dile getirdi.

Toplam kalite yönetimi modelinden de bahseden Prof. Dr. Önal, planlama, uygulama, kontrol etme ve geri bildirim aşamalarından söz etti. Son dönemlerde İnsan Faktörleri Mühendisliği alanının geliştiğini söyleyen Önal, sağlık hizmetlerinde verimlilik ve kalite için yetkin insan kaynağı, bilişim alt yapısı, iyi cihaz kullanımı, hastanın bilgi düzeyi ve mevzuat faktörlerinin önemine vurgu yaptı.

Prof. Dr. Binnur Önal, sağlık hizmetlerinde değer katma ve israfın önlenmesinde kapsamlı bir bakış açısının yanı sıra, kültürel değişim, zihniyet değişimi ve biz bilincine de ihtiyaç duyulduğunu belirterek sunumunu sonlandırdı.

Söyleşi, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi. - DÜZCE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title