Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Safranbolu Bayramdan Aylar Öncesinden Doldu

Safranbolu Bayramdan Aylar Öncesinden Doldu
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karabük'ün Tarihi İlçesi Safranbolu Belediye Başkanı Nihat Cebeci, Yaklaşan Kurban Bayramı ve Yeni Yıl Nedeni ile 2 Ay Öncesinden Otel, Konak ve Pansiyonlarımızda Yer Bulma Sıkıntıları Başladığını ve İlçesinin Nüfusunun 10 Katı Yerli ve Yabancı Turist Ağırladığını Söyledi.

Karabük'ün tarihi ilçesi Safranbolu Belediye Başkanı Nihat Cebeci, yaklaşan kurban bayramı ve yeni yıl nedeni ile 2 ay öncesinden otel, konak ve pansiyonlarımızda yer bulma sıkıntıları başladığını ve ilçesinin nüfusunun 10 katı yerli ve yabancı turist ağırladığını söyledi.

Başkan Cebeci yaptığı açıklamada, evleri ve hanları ile adeta açık hava müzesi olan Safranbolu'nun yıllık nüfusunun 10 katı yerli ve yabancı turist ağırladıklarını söyledi. Önümüzde Kurban Bayramı ve yeni yıl tatilleri olması sebebiyle ilçede bulunan bütün oteller, konaklar ve pansiyonların dolmuş durumda olduğunu ve yer bulmanın imkansız olduğunu vurgulayan Başkan Cebeci, "İlçemize duyulan bu yoğun talep bizi yatak sayılarımızı arttırmaya itiyor. Bu konuda çalışmalar yapılıyor. İlçemiz bu sorunu aşınca ileride nüfusunun 10 katı değil 100 katını aşan dünya insanlarını ağırlayacaktır. Bu da çok yakındır. Çalışmalarını hızla sürdürüyoruz. İlçede yılın ilk 10 ayında 450 bini aşkın turistimizi ağırladık. Yerel yönetim olarak turistlerimize elimizden gelen her türlü kolaylığı ve yardımı yapıyoruz. Biliyoruz ki İlçemize gelen her turist bizim bir tanıtım elçimiz haline geliyor" dedi.

Somut ve soyut mirasa önem verdiklerini vurgulayan Başkan Cebeci şöyle devam etti:

"Safranbolu artık sadece ülkemiz için değil dünya için bir miras. Dünyada başka bir örneği olmayan bu kent tamamıyla koruma altına alınmış ve yaşayarak günümüze kadar korunabilmiştir. Özellikle son yıllarda ilçemizde çok güzel çalışmalar yaptık. Bir çok önemli kültür mirasımızı restore ettik ve turizme kazandırdık. Somut mirasımızın yanında soyut mirasımıza da önem vererek çalışmalar yaptık. Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel halk oyunlarımız dillere destan düğünlerimiz, kendi yöremize ait lehçelerimiz, türkülerimiz, yemeklerimiz, giyim kuşamlarımız gibi zenginliklerimizi öncelikle yaşatmaya ve yaymaya çalışıyoruz. Gelenek ve göreneklerimiz için kitaplar basıldı ve uygulamalı olarak yaşatılmaya başlandı. Şimdi bunları tescilleyip bütün dünya insanlarına sunmaya çalışıyoruz.”

Safranbolu’nun UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu), Dünya Mirası (WH), Dünya Miras Şehirleri (OWHC), Tarihi Kentler Birliği (TKB) ile Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) gibi kuruluşların hem yönetimlerinde hem de üyesi olarak bulunduğunu hatırlatan Cebeci, “Bu şunu gösteriyor; burası herhangi bir şehir değil, biz de herhangi bir şehirde belediye başkanlığı yapmıyoruz. Bizim dünyaya karşı sorumluluklarımız var, bu nedenle çalışmalarımızda buna özen gösteriyoruz. Bu kuruluşların dünyanın her yerinde sürekli toplantıları seminerleri oluyor, biz de takip edip katılıyoruz. Son zamanlarda 7 kıtadan 218 dünya mirası şehir, bizim denizi olmadan nasıl oluyor da nüfusunun 10 katı turisti ağırladığımızı araştırma konusu yaptılar. Bu toplantılarda bize ilk yöneltilen soru bu oluyor. Aslında cevabını Safranbolu'ya gelenler anında görüyor. Biz bu seviyeye kolay gelmedik. Ülkemizdeki bazı şehirler gibi 1 yılda 500 evi yeniden yaparak tarihe saygısızlık etmedik. Bizim evlerimiz yıllardır yaşayarak korunuyor, o eski ahşabın o muhteşem kokusunu, konakların birbirine olan saygısını, komşuluk hakkını başka yerde bulamazsınız" diye konuştu.

Ayrıca Cebeci, yılda 500 bine yakın turisti ağırlayan ve tarihi evleriyle ünlü Safranbolu'ya gidenler sadece evleriyle değil, dünyada eşi benzeri az bulunan Kanyonları, Mencilis Mağarası, Yörük Köyü, İncekaya Su Kemeri gibi kültürel zenginlikleri ile karşılaştığını da sözlerine ekledi.

(YE-SD-Y)

10.12.2007 19:10 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title