Haberler

Rusya'nın Suriye'deki Hava Saldırıları

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ali Serdar Erdurmaz, Rusya'nın Suriye'deki varlığını sürdürürken, ABD koalisyonunun bölgeye müdahalesinin oldukça zor bir karar olduğunu belirterek, bunun Esed'in işine yarayan bir durum olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ali Serdar Erdurmaz, Rusya'nın Suriye'deki varlığını sürdürürken, ABD koalisyonunun bölgeye müdahalesinin oldukça zor bir karar olduğunu belirterek, bunun Esed'in işine yarayan bir durum olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Erdurmaz, yaptığı yazılı açıklamada, Rusya'nın Suriye'de rejimi desteklemeye yönelik başlattığı fiili askeri desteği, hava harekatıyla resmen devreye soktuğunu ifade etti.

Rus hava saldırılarının DAEŞ hedeflerine karşı icra edildiğinin açıklanmasına rağmen esas hedefin Özgür Suriye Ordusu olduğunun görüldüğünü aktaran Erdurmaz, şunları kaydetti:

"Bir taraftan Suriye'de askeri yapılanmasını güçlendiren Rusya, diğer taraftan Avrupa'da ciddi endişelere yol açacak Beyaz Rusya'da askeri üs tesisi faaliyetini gerçekleştirmiştir. Putin, Rusya'nın ulusal çıkarlarını, iki kutuplu dönemde olduğu gibi bağımsız olarak eyleme koyma stratejisini uygulama olanağı bulmuştur. Suriye'de Lazkiye yakınlarında tesis edilen hava üssü ile DAEŞ'in ve diğer taraftan PYD'nin Akdeniz'e iniş yolunu keserken, kuzeyde Esed lehine ciddi bir alan oluşturmuştur. Rusya Suriye'deki varlığını sürdürürken, ABD koalisyonunun bölgeye müdahalesi oldukça zor bir karardır. Bu ise Esed'in işine yarayan bir durumdur."

Erdurmaz, ABD karşısında bir güç oluşturma amacı güden Rusya'nın bu amacını gizlemek için ABD'ye İran, Irak, Mısır, Çin ve Türkiye'nin de müdahil olacağı bir ortak koalisyonla DAEŞ sorununun çözülmesi konusunda işbirliği yapılmasını önerdiğini vurguladı.

Yapılanmanın temelinde yatan stratejinin, ABD'ye karşı ayrı bir koalisyon oluşturmak ve batı ile bu bölgede mücadele kapısı açarak, uygulanmakta olan ambargoya tepki koymak olduğunu aktaran Erdurmaz, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Rusya DAEŞ'i vurduğunu iddia ederek rejim karşıtlarını cezalandırma seçeneğini gayet rahatlıkla uygulama imkanına sahiptir. Bu arada DAEŞ'in temizlenmesi sonrasında uygulanacak yol haritasında da fiilen rejim lehine söz sahibi olacaktır. Bu şu anlama gelmektedir; Suriye ve Ortadoğu'daki herhangi bir oluşuma bundan böyle ABD ve batı koalisyonu tek bir güç olarak karar verip uygulayamayacaktır. Karşısında yeni bir koalisyon oluşmaktadır. Rusya ve İran'ın başı çektiği, Irak ve Çin'in müdahil olduğu bu yapılanma, her ne kadar ABD'ye işbirliği teklif etse de ortaya koymuş olduğu ön şartlar nedeniyle uzlaşma sağlanması pek mümkün görünmemektedir."

Rusya'nın Suriye'deki varlığını devam ettirebilmesinin Esed'in veya yandaşlarının koltuğunu korumasına bağlı olduğunu belirten Erdurmaz, kurulacak yeni yönetimde ABD yanlısı bir rejimin yer almasının ise Rusya'nın kapı dışarı edilmesine ve devre dışı kalmasına neden olacağı yorumunda bulundu.

Kaynak: AA / Yerel
title
Close