Rüştü Onur, Doğumunun 95. Yılında Devrek'te Anıldı
Türk edebiyatının önemli şairlerinden Rüştü Onur doğumunun 95. Yıldönümünde Devrek’te anıldı.
Türk edebiyatının önemli şairlerinden Rüştü Onur doğumunun 95. Yıldönümünde Devrek'te anıldı.
Devrek Cumhuriyet Alanı'nda bulunan şairin büstü önünde yapılan anma programına, Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği Başkanı Celal Ş. Telci, CHP Devrek İlçe Başkanı Yaşar Bükrü, CHP Devrek İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Uzundal, CHP'li Devrek Belediye Meclisi Üyesi Faik Mekik, şair-yazar İbrahim Tığ ve sanatseverler katıldı.
Dernek çelenginin sunulmasının ardından konuşan ROSAK Başkanı Celal Ş. Telci, "Kelebek ömürlü şairimiz Rüştü Onur Devrek'in, bölgemizin, ülkemizin yetiştirdiği önemli şahsiyetlerden biri. Biz dernek olarak Onur'u her yıl ölüm yıldönümünde anıyorduk. Ancak bundan böyle, şair, yazar dostlarımızın önerisiyle onu doğum yıldönümünde anacağız. Bu nedenle çeşitli etkinlikler hazırlamıştık ancak Devrek'te yaşanan heyelan felaketi nedeniyle bunları ertelemek zorunda kaldık. Bu vesileyle Rüştü Onur'umuzu saygıyla anıyoruz" dedi.
Daha sonra söz alan gazeteci-şair ve yazar İbrahim Tığ da yaptığı konuşmada, "Son yıllarda Zonguldak üç büyük yetenek yetiştirdi: Biri Rüştü Onur, biri Kemal Uluser, biri de Muzaffer Tayyip. Bu ne biçim keder! Üçü de arka arkaya öldüler" dedi. Tığ, Zonguldaklı şairler; Rüştü Onur 22, Muzaffer Tayyip Uslu 24 ve Kemal Uluser'in de 29 yaşında yaşama veda ettiklerini söyledi.
Onur, 3 Ağustos 1920 tarihinde Devrek'te doğdu. İlköğrenimini burada, ortaöğrenimini de Zonguldak'ta tamamladıktan sonra Kastamonu'da başladığı lise öğrenimine Zonguldak'ta devam etti.
Zonguldak Çelikel Lisesi 2. Sınıfında iken hastalığının (verem) artması nedeniyle okulu bırakmak zorunda kaldı. Ereğli Kömür İşletmeleri (EKİ)'nde Maliye Varidat (Gelirler) Memur Muavini olarak çalışmaya başladı. Hastalığı şiddetlenince, önce üç ay Zonguldak'ta, sonra da Heybeliada Senatoryumu'nda tedavi gördü. Rüştü Onur, kısa ömrüne az sayıdaki ama kendine özgü tekniği ve üslubu olan şiirleri sığdırmış, "Garip Akımı"nın önemli temsilcilerinden biri olarak edebiyat tarihimizde yerini aldı. İlk hamurunu Zonguldak'ta Edebiyat öğretmenliği yapan, dostu Behçet Necatigil'in yoğurduğu Onur, yakın arkadaşları Muzaffer Tayyip Uslu ve Kemal Uluser'le Zonguldak ve edebiyat dünyasının simgesi haline geldi. - ZONGULDAK