Romanya'dan 80 Yıl Önceki Göçün Öyküsü İlgi Görüyor
O dönem köy olan Altınova ilçesi Subaşı beldesine Romanya'dan 1935 yılında gelip yerleşen ailelerden kalma eşyaların sergilendiği Erdemir Fidan Subaşı Göç Müzesi, bazı üniversite öğrencileri tarafından tezlerine konu ediliyor Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu Başkanı Gürsu: "Müzemizde en eski olarak Madrobo.
YILMAZ ORUÇ - Romanya'dan Yalova'nın Altınova ilçesine bağlı Subaşı beldesine 1935 yılında göç eden vatandaşları konu alan Erdemir Fidan Subaşı Göç Müzesi, özellikle üniversite öğrencilerinin ilgi odağı haline geldi.
Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu Başkanı Zeki Gürsu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzenin, 80 sene önce Romanya'nın Köstence Limanı'ndan hareket eden Cumhuriyet Gemisi ile İstanbul Tuzla'ya gelen ve daha sonra beldeye yerleşen insanların hikayesi üzerine kurulduğunu söyledi.
O zamanlarda köy olan Subaşı'nın genellikle Alevi, Bektaşi, Türkmen ve Tatar gruplarının bir araya gelmesiyle oluştuğunu belirten Gürsu, şöyle konuştu:
"Geçen yıl şubat ayında açılan müzemizde kullanılan bütün malzemeler bu köyde kullanılmış tarım aletleri, el işi ürünler, mutfak araç gereçleri ve giysilerden oluşuyor. 350-400 parçalık envanter çalışmamız var. Müzemizin kurulmasında Galatasaray Üniversitesi ve Galatasaray Müzesi'nden Münevver Eminoğlu'nun büyük katkıları oldu. Müzemizin kurulmasında bir hayırseverin de büyük katkıları oldu. Beldemizin son demirci ustası Mahmut Fidan, Körfez Geçiş Köprüsü Projesi kapsamında istimlak edilen arazisinden aldığı paraları, atıl durumdaki okulun bakımı ve onarımını yaptırdıktan sonra iki odasını ana okulu, iki odasını da müze haline getirdi. Oyun salonuna ait bir bina yaptı. Yine mutfak, lavabo, çamaşırhane gibi ek binalar yaptı. Ayrıca oyun parkını arka tarafa kurdu. Bu binayı, vefat eden oğlu Erdemir Fidan anısına oluşturdu. Bu müzemizde en eski olarak Madrobo köyünden kalma bir yatak örtümüz var; el işlemesi ve sedef üzerine yapılmış. Yine 1900'lü yıllardan kalma gelinlik olarak kullanılan bir malzememiz var. Bunun yanında belgelerimiz, göç sırasında getirilen bakır kazanlarımız, tarım aletleri mevcut. Bir sürü bıçkı ve ahşap kesme aletleri getirilmiş hatta bir demir pulluğun dahi getirilip kullanıldığı söyleniyor."
Gürsu, adı duyuldukça müzeye ilginin arttığını vurguladı.
Bursa, Orhangazi, Yalova ve Gölcük'teki bazı müzelerin yetkilileriyle iş birliği halinde olduklarını anlatan Gürsu, "İhtisas yapmak isteyen üniversite öğrencileri bizden müze hakkında bilgi alıyor. Ayrıca 1935 göçüyle ilgili kurulan müzemiz, bazı üniversitelerde tez konusu yapıldı. Müzemize Pittsburgh, İstanbul ve Orta Doğu Teknik üniversitelerinden gelen arkadaşlar buradaki giyim-kuşam, halk oyunları, göçün nedenleri ve göç öncesiyle sonrası konusunda araştırmalar yaptı" ifadesini kullandı. - Yalova