Romanlar'ın Hıdrellezi: Kakava
Salih Baran - Romanlar Kakava dedikleri Hıdrellez kutlamalarına hazırlanıyor.
Salih Baran - Romanlar Kakava dedikleri Hıdrellez kutlamalarına hazırlanıyor.
Türk kültürü içinde var olan ve inanışa göre Hızır ve İlyas peygamberlerin buluşma anını simgeleyen Hıdırellez'i, "bayram" olarak niteledikleri Kakava adında kutluyorlar.
Adeta bir yıl boyunca Kakava kutlamalarına hazırlanan Romanlar için mayıs ayı daha bir heyecanlı geçiyor. Kakava'nın yaklaştığı her gün katlanan heyecanla, hazırlıklara da son şekli veriliyor.
Kimi baharı temiz karşılamak adına halı, kilim yıkıyor, evini badana ediyor. Kimisi Kakava kutlamasında giyeceği allı güllü entarisini naftalinli sandıktan çıkararak havalandırıyor.
Genç erkekler, Kakava sabahı Tunca Nehri kenarına inecekleri atları tımarlarken, kimi de Roman müzikleri eşliğinde mahallede kutlama provası yapıyor.
Bereket için gül ağacına asacağı karınca toprağını toplayıp bohçalıyanı da, müzik aletine akort yapanı da bu heyecanı en derinden yaşıyor. Dünyanın en renkli, eğlenceli insanları olarak bilen, gam ve kederi çok sevmeyen Romanlar kendileri için ayrı bir önemi olan ve yüzyıllardır kutladıkları Kakava'ya bir başka hazırlanıyor.
-"Kakava dostluk, kardeşlik ve sevgidir"
Roman Çeribaşı Fikri Ocak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kakava'nın Romanlar için "bayram" anlamına geldiğini söyledi.
Kıştan çıkan doğanın canlanmasının kutlandığı Kakava'ya Romanlar'ın büyük önem verdiğini anlatan Ocak, "Kakava dostluk, kardeşlik ve sevgidir. Kakava bizim için budur. Bu yüzden büyük bir heyecanla bekler, büyük bir hazırlıkla karşılarız" dedi.
5 Mayıs'ta Kakava ateşinin yanmasıyla kutlamaların başlayacağını anlatan Ocak, şunları kaydetti:
"Gül ocağının dibine dilekler adanmasından, ateşten atlanmasına, hastalıktan kurtulmak için nehirde yüz yıkamaya kadar içinde bir çok inanışı barındıran Kakava, ateşin yanmasıyla başlayacak. Sabaha kadar hem Sarayiçi'nde hem de mahallemizde kutlamalarımızı yapacağız.
6 Mayıs sabahı da Romanlar topluca Tunca Nehri kenarına inerek, kimi nehirde yüzecek, kimi elini yüzünü yıkacak. Bu kötülüklerden arınmak, hastalıklardan kurtulmak anlamına geliyor. Ayrıca yeşil ağaç dalları koparılarak evlerine asılacak, bu inanışta bereketi ve canlılığı temsil ediyor. Türkiye Cumhuriyeti'nde birlik ve beraberlik içinde nice şenlikleri kutlamayı diliyorum."
Yayıncı: Ali Bayaslan - EDİRNE