Haberler

Restorasyonu Tamamlandı Milli Mücadele Müzesi Olacak

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum Kongresi'ne ev sahipliği yapan tarihi binada iki yıl önce başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Milli mücadele öncesi Ermeni Okulu olarak 1881 yılında inşa edilen bina, 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 tarihlerinde Türkiye Cumhuriyetinin temellerinin atıldığı Erzurum Kongresi'ne ev sahipliği yaptı.

Kongreden sonra 1920-1921 yıllarında sanat okulu, 1922-1923 yıllarında lise, 1924 yılında ilkokul, 1940 yılında Atatürk Yapı Sanat Okulu olarak kullanılmaya başlanan binanın ikinci katındaki bir salon 1960 yılında Atatürk ve Erzurum Kongresi Müzesi olarak ziyarete açıldı.

Milli Saraylar Daire Başkanlığına devredildikten sonra restorasyon çalışması başlatılan binanın zemin ve duvarlarında düzenlemeler yapıldı.

Tarihi bina, çalışmaların büyük çoğunluğunun tamamlanması dolayısıyla Erzurum Kongresi'nin 95. yıl dönümünde ziyarete açılacak.

Vali Yardımcısı Ömer Hilmi Yamlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erzurum Kongresi'nin yapıldığı binanın restorasyonu için yapılan projenin süresinin bir yıl olduğunu, daha sonra 200 günlük ek süre alındığını söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi ile Erzurum Valiliği arasında yapılan protokolün ardından restorasyon çalışmalarına başlandığını anlatan Yamlı, "Bu zamana kadar 5 milyon liraya yakın harcama yapıldı. Binanın büyük oranda işi bitti. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kendi kurulundan geçtiği şekilde orijinal haline yakın bir şekilde yapıldı. Proje Ağustos ayında tamamlanacak ama biz bu tarihi sayın valimizin de talimatıyla 1 ay öne alıp 23 Temmuz'da binamızı tamamen bitirip açmış olacağız" dedi.

Yamlı, binada öncelikle binanın renginin etrafındaki taşların şeklinin değiştirildiğini anlatarak, eskiden olmayan engelli rampası ve engelli asansörü yapıldığını söyledi.

Kongre binasına uygun bir peyzaj çalışması yapıldığını belirten Yamlı, odaların zemini ve duvarlarında düzenleme ve aydınlatma çalışmaları yapıldığını söyledi.

"Milli Mücadele ve Kongre Müzesi'ni Erzurum'a kazandırmak istiyoruz"

Yamlı, tarihi binanın birçok bölümünde iyileştirmeler yapıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"23 Temmuz'da biz binayı açtıktan sonra vatandaşlar ilk önce kongrenin yapıldığı odadaki tefrişatı bulacaklar ama daha sonra iki projemiz var. Birincisi kongre binasını bir müze haline getirmek. Eskiden nasıldı, kongre binasında sadece kongrenin yapıldığı odayı görüp gidiyorduk ve bu bize çok fazla tarihi bir bilgi sağlamıyordu. Eğer projemizi hayata geçirebilirsek Milli Mücadele ve Kongre Müzesi'ni Erzurum'a kazandırmak istiyoruz. Bu müze sadece Erzurum'un değil bölgenin milli mücadele yıllarını temsil eden en kapsamlı müze olacak. Diğer bir projemiz ise bina içinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile de ortak çalışarak Erzurum'da bulunan ancak şu an için aktif olmayan Resim Heykel Müzesini de kurmak istiyoruz. Öyle olursa binamız önemine uygun bir şekilde çalışır ve Erzurum'a yakışan bir eser olacak."

Kongre binasında bağımsız 40'tan fazla oda olduğunu belirten Yamlı, kongrenin gerçekleştiği odanın aslına uygun olarak düzenleneceğini, bir bölümünün Resim Heykel Müzesi, bir bölümünün de Kongre ve Milli Mücadele Müzesi olacağını anlatarak, bu projenin iki yıl daha süreceğini söyledi.

Erzurum Kongresi'nin yapıldığı haftada kapsamlı etkinlikler planladıklarını anlatan Yamlı, resmi kutlama töreninin dışında halkın da iştirak ettiği bir program düşündüklerini söyledi.

Erzurum'un sadece kışın kayak yapılan bir yer olmaktan çıkarılarak, tarih ve kültür turizmine de kazandırılması gerektiğini dile getiren Yamlı, "Çeşitli aktivitelerle Erzurum'un yazını da turizme kazandırmak istiyoruz. İnşallah kongre binamız da bunun bir parçası olacak. Resim Heykel Müzesi ve Milli Mücadele ve Kongre Müzesi ile insanların merak ettiği bir yer olacak. Kongre haftasını bir festival haline getirebilirsek insanlar için de özellikle gelmeleri için bir tarih olur" diye konuştu. - Erzurum

Kaynak: AA / Yerel
title
Close