Rektör Polat Pilot Biyogaz Tesisini İnceledi
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat Üniversite alanına kurulan Kocaeli’nin Kandıra ilçesine kurulan biyogaz tesisinin prototip halini inceledi.
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat Üniversite alanına kurulan Kocaeli'nin Kandıra ilçesine kurulan biyogaz tesisinin prototip halini inceledi.
Gaz motorundaki yanmanın incelenebilmesi için kurulan biyogaz tesisinin prototipinde incelemelerde bulunan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat'a Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güneş, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özkaymak ve Doç. Dr. Emrah Deniz eşlik etti.
Karabük Üniversitesi Enerji ve Çevre Teknolojileri (ENÇET) 1505 TEYDEB programı kapsamında yürüttüğü "Hayvansal Atıkların Konfermentasyonu ile Biyogaz Üretimi ve Biyogazın Gaz Motoru Entegre Enerji Üretim Sisteminde Kullanımı" adlı proje kapsamında Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde, bir çiftliğe kurulan biyogaz üretim tesisinin 1/1000 ölçekte küçültülmüş prototipinde ki incelemeler sırasında bilgi alan Rektör Refik Polat, Karabük Üniversitesi'nde hayvansal atıklardan biyoenerji ve biyo ürün üretecek projenin TÜBİTAK tarafından kabul edilmiş olduğunu ifade ederek, "Proje ile pilot ölçekte modern bir atıktan enerjiye dönüşüm tesisini Kocaeli Kandıra ilçesinde kurduk diyebiliriz. Çünkü projede sona yaklaşıldı. Bugün incelemelerde bulunduğumuz bu Biyogaz Laboratuvarımızda bu tesisin prototipidir. Türkiye'de biyogaz alanında örnek bir laboratuvar konumundadır. Çünkü biyogaz üzerine tüm çalışmalar laboratuvarımızda yapılabilmektedir. Türkiye bir tarım ve hayvancılık ülkesidir. Fakat bunların yan ürünlerinden asla bugüne kadar optimum şekilde faydalanmayı başaramamıştır. Bu Laboratuvarımız çok verimlidir. Tesisin su ihtiyacı bile yağmur sularının depolanması ile karşılanmaktadır. Bitkisel ve hayvansal atıklar kullanılarak; biyogaz, elektrik ve ısı üretimi yapılmaktadır. Değerli çalışma arkadaşlarım tesisi çalışır durma getirdiler, bugün biyogaz ile ocağımızı yaktık, elektriğimizi açtık. Diğer enerji kaynaklarının gelecekte tükeneceği göz önüne alınırsa, kirletici etkisi olmayan, temiz, güvenilir, sürdürülebilir, yerli ve çevre dostu özellikleriyle öne çıkan yenilenebilir enerji türlerinin; üretimi, kullanımı ve yaygınlaştırılması önemlidir. Karabük Üniversitesi de bunun bilincinde üzerine düşen görevi fazlasıyla yapmaktadır. Tesisin ekipmanlarının Üniversitemize kazandırılmasından dolayı Prof. Dr. Durmuş Kaya'ya teşekkür ediyor, çalışma arkadaşlarımı da gösterdiği bu üstün başarıdan dolayı tebrik ediyorum.' dedi. - KARABÜK