Prof. Tekeli: "Kent ve Kır Ayrımı Açıklığını Kaybetti"
Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Tekeli, ‘Kentte yaşayanlar anonim ilişkiler içinde rasyonel olarak davranırlar, kırda yaşayanlar ise daha çok geleneksel değerlere sahiptir’ anlayışının günümüzde geçerliliğini kaybettiğini belirterek, “Yeni kentin formu da belli değil sınırları da” dedi.
Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Tekeli, 'Kentte yaşayanlar anonim ilişkiler içinde rasyonel olarak davranırlar, kırda yaşayanlar ise daha çok geleneksel değerlere sahiptir' anlayışının günümüzde geçerliliğini kaybettiğini belirterek, "Yeni kentin formu da belli değil sınırları da" dedi.
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Bölgesel İzleme Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİAMER) tarafından "Dünyada ve Türkiye'de Kent ve Kır Karşıtlığı Yok Olurken Bölgeyi Yeniden Düşünmek" başlıklı seminer düzenlendi. BİAMER Mersin Seminerleri kapsamında gerçekleşen etkinliğe konuşmacı olarak, ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tekeli katıldı. Semineri, Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, MEÜ ve Toros Üniversitesi öğretim elemanları ile öğrenciler izledi.
Seminer öncesi bir konuşma yapan BİAMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fikret Zorlu, bölgenin ekonomik, sosyal, coğrafik yönden gelişmelerini izleyerek veri tabanını oluşturmak amacıyla 2013 yılında kurulan BİAMER hakkında bilgi verdi.
Prof. Dr. Tekeli ise seminerdeki sunumunda, son yıllarda kent ve kır karşıtlığının yok oluşu üzerinde çalıştığını ve bu konuda bir kitap yazdığını söyledi. Tekeli, "Uzun yıllar önce bize öğretilen 'Kentte yaşayanlar anonim ilişkiler içinde rasyonel olarak davranırlar, kırda yaşayanlar ise daha çok geleneksel değerlere sahiptir' anlayışı günümüzde geçerli değil" diye konuştu.
Günümüzde kent ve kır karşıtlığının kalmadığını, bu kavramları yeniden değerlendirmek gerektiğini dile getiren Tekeli, "Sanayi döneminde sınırları ve formu belli olan kent, günümüzde saçaklanarak büyüme gösterirken, kırsal kesim günümüzde yalnızca tarım ve ormancılık faaliyetlerinin yeri değil, aynı zamanda sanayi ve turizm alanı. Organize sanayi hizmetleri eski kırsal alanın üzerine yayılırken, kentlerde de bir kentsel tarım söz konusu. Bu yüzden kent ve kır ayrımı açıklığını kaybederek işlevleri bakımından bulanıklaşmıştır. Yeni kentin formu da belli değil sınırları da" ifadelerini kullandı. - MERSİN