Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan: Havuzda Serinlemek İsterken, Göz Enfeksiyonu Kapmayın
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, sıcak yaz günlerde serinlemek isteyenlerin vazgeçilmezi havuzlarda, hijyen kurallarına dikkat edilmediği takdirde gözde enfeksiyonların yaşanmasına neden olabileceğini söyledi.
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, sıcak yaz günlerde serinlemek isteyenlerin vazgeçilmezi havuzlarda, hijyen kurallarına dikkat edilmediği takdirde gözde enfeksiyonların yaşanmasına neden olabileceğini söyledi.
Havuza girmenin her yaşta insanın hoşuna gittiğini belirten Ömer Kamil Doğan, "Özellikle çocuklar havuz konjonktivitine yakalanmaya daha yatkındır. Çocuğunuz havuzda yüzdükten sonra gözleri kızarıyorsa klora karşı hassasiyeti söz konusu olabilir. Fazla miktardaki klor, özellikle çocuklarda kornea tabakalarındaki hücrelere zarar verebilir." dedi. Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, "Konjonktivit, gözün beyaz tabakasını ve göz kapaklarının iç yüzeyini döşeyen ince, saydam bir tabaka olan konjonktivanın iltihaplanmasıdır. Alerjik tipteki konjonktivitlerde en belirgin şikayet kaşıntı ve kızarıklıktır. İnfeksiyöz konjonktivitlerde ise, hasta daha çok çapaklanmadan şikayet eder" dedi.
Kornea dokusunun iltihaplanması anlamına gelen keratitin özellikle lens kullananlarda daha sık geliştiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, "Havuza lensle girmek riski ileri derecede arttırır. Görmeyi daha çok tehdit eden durum keratit adını verdiğimiz saydam tabaka infeksiyonudur. Klora bağlı kornea problemleri için havuzdan çıkar çıkmaz suni gözyaşı damlaları damlatılması yeterli olur. Bu damlalar, kloru seyrelterek gözün nemlenmesi sağlar. İnfeksiyöz iltihaplanmalarda ise bir göz hekimine başvurmak gerekir. Böyle bir durumda ileri derecede çapaklanma ve yapışkan bir sekresyon, yoğun ödemle gözlenir" diye konuştu.
Havuzların göz enfeksiyonları için denizden daha büyük bir risk taşıdığını ifade eden Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, denize temizliği ölçülmüş ve güvenilir olarak belirlenmiş mekanlarda girilmesi gerektiğini belirtti.
Yaz aylarında kontakt lens kullanan kişilerin çok dikkatli olması gerektiğini dile getiren Doğan "Kontakt lensle denize ve havuza girilmemeli. Çünkü kontakt lens kullanırken göz mikrop kaparsa, enfeksiyon farkedilmeden sinsi bir şekide ilerleyebilir. Özellikle yaz mevsiminde aylık yerine günlük kontakt lens kullanılmalıdır. Denize ya da havuza girdiğinizde günlük lensi değiştirip yenisini takarak alerji ya da enfeksiyon riskinin azaltırsınız" ifadelerini kullandı.
Havuzdaki diğer kimyasalların da alerjiye neden olabileceğini hatırlatan Ömer Kamil Doğan, en doğrusunun denize ve havuza girerken gözlük takılması olduğuna dikkat çekti.(EFE) - KÜTAHYA