Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Prof. Dr. Oğuz: "Apartmanlar Kültür Üretmiyor, Kültür Tüketiyor"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bartın Üniversitesi’ndeki panelde konuşan UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, “Şehirlerimizde yapılarımızı yatay olarak inşa etmeyi devlet politikası haline getirmeliyiz.

Bartın Üniversitesi'ndeki panelde konuşan UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, "Şehirlerimizde yapılarımızı yatay olarak inşa etmeyi devlet politikası haline getirmeliyiz. Çünkü apartmanlar kültür üretmiyor, var olan kültürümüzü tüketiyor" dedi.

Bartın Üniversitesi Bartın ve Yöresi Tarih, Kültür Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından "Somut Olmayan Kültürel Miras" adlı bir panel düzenlendi. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, toplumların kültürleriyle var olduğunu belirterek "Kültür bir milleti oluşturan temel yapı taşlarındandır. İnsanlar kendi kültürlerini dışarıdan gelecek tehditlere karşı korumalı ve kültürel kodlarını gelecek kuşaklara aktarmakla yükümlüdür. Kültürlerin zaman zaman küreselleşme karşısında ciddi tehditlerle karşılaştığı doğrudur. Ancak bunu korumak için gerekli zemini oluşturacak ve geleceğe taşıyacak bizlerin önlemler alması gerektiği de açıktır. Bunun için herkese görevler düşmektedir. Var olmak için dilimizi, kültürümüzü korumalı ve gelecek kuşaklarımıza aktarmalıyız" dedi.

"YÜKSEK KATLI BİNALAR İNŞA ETMEMELİYİZ"

Gerçekleştirilen panelin oturum başkanlığını Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Delice yaptı. Panelde konuşan UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, yüksek katlı binalarda kültürlerin yaşatılamadığını vurgulayarak "Bir binanın boyu bir minarenin boyunu geçmemelidir. Apartmanlarda sıkışmış hayatlarda kültürlerden gittikçe uzaklaşan bir millet oluyoruz. Geleneksel hayatımızda kültürel ve ekonomik anlamda bazı kazanımlarımız olurken, şimdi yüksek katlı binalarda hiçbir şey üretmiyoruz, sadece tüketiyoruz. Tamamen tüketim toplumuna dönüştüğümüz zaman, savaş hali gibi olağanüstü hallerde de çok kolay teslim olursunuz" diye konuştu.

"TÜRKİYE UNESCO'YU KURAN İLK 10 ÜLKE ARASINDA"

UNESCO SOKÜM İhtisas Komitesi Başkan Vekili Prof. Dr. Metin Ekici ise Türkiye'nin UNESCO açısından önemli olduğunun altını çizdi. Ekici, "16 Kasım 1945'te UNESCO'nun Kuruluş Sözleşmesini aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 37 ülke imzaladı. Sözleşmeye Türkiye 10'uncu ülke olarak 4 Kasım 1946'da katılım kararı aldı. Daha sonraki günlerde taraf devlet sayısının 20'ye ulaşmasıyla UNESCO Kuruluş Sözleşmesi 1946 yılında yürürlüğe girdi. Türkiye, 161 ülke arasından 24 üyeli UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Komitesi'ne ise ikinci kez üye olmuştur" şeklinde konuştu.

"KÜLTÜRÜMÜZÜ OKULLARDA VERİLEN EĞİTİMLE KORUYABİLİRİZ"

UNESCO SOKÜM İhtisas Komitesi Başkan Vekili Prof. Dr. Muhtar Kutlu ise kültürel mirasın korunmasında eğitimin önemine vurgu yaptı. Kutlu, ilkokuldan üniversiteye kadar müfredatlara halk kültürü derslerinin konulması gerektiğini kaydederek, "Eğitim, Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi'nin anahtar kavramlarından biridir. Sözleşme'nin başarıya ulaşması ve sürdürülebilirliği eğitim konusunda elde edilecek başarılarla yakından ilgilidir. Somut olmayan kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılarak yaşayabilirliğinin güvence altına alınmasının en temel yollarından biri kültür eğitimidir. Kültürel mirasın eğitimin her aşamasında bütün eğitim kurumlarında ders olarak okutulması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Panel karşılıklı soru ve cevapların alınmasının ardından, Rektör Kaplan'ın panelistlere teşekkürlerinin ardından son buldu. - BARTIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title