Prof. Dr. Nevzat Tarhan: "Yurttan Evlere Yerleştirilen Çocukların Zekası Yüzde 20 Arttı"
Mutlu Yuva Mutlu Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, yurtlardan evlere yerleştirilen çocuklara zeka testi yaptıklarını söyledi.
Mutlu Yuva Mutlu Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, yurtlardan evlere yerleştirilen çocuklara zeka testi yaptıklarını söyledi. Tarhan, "Çocukların zekasında yüzde 20 artış oldu" dedi.
Mutlu Yuva Mutlu Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Başakşehir Belediyesi tarafındın düzenlenen 'Akıldan Kalbe Yolculuk' adlı söyleşiye katıldı. Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi'nde düzenlenen söyleşiye Başakşehir Belediye Başkan Yardımcısı Haluk Dikbaş, psikologlar, vatandaşlar ve çocuklar yer aldı. Moderatörlüğünü Yusuf Özkan Özburun'un yaptığı söyleşide, aklın kalple yolculuğu, ruh sağlığı için dinin gerekliliği, ailelerin çocuklarına nasıl davranması gerektiği gibi konular konuşuldu.
Kimsesiz çocukların anne sevgisi ile büyümeleri için koruyucu anne sistemini getirdiklerini dile getiren Nevzat Tarhan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile imzalanan protokol ile Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme kurumundan alınan kimsesiz çocukları ev ortamında yetiştirdiklerini söyledi. İstanbul'da 35 tane evde 200 e yakında çocuklara anne sevgisi verdiklerini dile getiren Tarhan, "Annesi basası tarafından çocuklarımız caminin önüne konuluyor, ya da aileler çocuklarına sıcak bir ortam sağlayamıyor ve bu çocuklarımız yurtlara konuluyor. İşte sorun da burada devam ediyor. Yurtlar ne kadar çocuklarımıza bilimsel olarak alt yapıyı hazırlasa da psikolojik ihtiyaçları tam olarak karşılanamıyor. Yurtta arkadaş ortamı var. Bu çocuklar okula gittiğinde arkadaşlarının annesi, babası var. Arkadaşlar birbirlerine senin annen nerede? Baban ne iş yapıyor? diye soruyorlar. ve bu çocuklarda boynunu büküyor. Aynı zamanda yurtta 17.00 olunca mesai bitiyor. Bunların önüne geçmek için çeşitli derneklerle bu çocuklara anne yerine bakıcı anne uygulamasını getirdik. Bu yüzdende anne yerine geçen bakıcı anne kişilerin olması gerekiyor" dedi.
"SİSTEMİ TÜRKİYE'NİN HERYERİNE YAYACAĞIZ"
"Proje sayesinde çocuklarımız ev ortamını görüyor" diyen Tarhan, evlerde kalan çocuklara zeka testi ölçümleri yaptıklarını ve test sonucunda da çocukların zekasında yüzde 20 artış olduğunu belirtti. Çocuklara yönelik çalışmaların devam ettiğini söyleyen Nevzat Tarhan, "Bu konuda sivil toplumu örgütü olarak çok gayretli bir ekip var. Devletin verdiği yüzde 50 verdiği bağışla çalışan bir sistem. Bu sistemin yürüyebilmesi için daha çok kişinin el atması gerekiyor. İmkanlarımız el verdiği sürece bu ev sayılarımızı sadece İstanbul'da değil, Türkiye'nin bütün illerinde yaygınlaştırmaya çalışacağız" şeklinde konuştu. - İSTANBUL