Prof. Dr. Hans Kochler: "Avrupa, İslam'la Bütünleşmeli"
Kocaeli Kitap Fuarı etkinlikleri kapsamında düzenlenen Medeniyetler Mirası “Ortak Geçmiş, Ortak Gelecek” sempozyumunun kapanış oturumu gerçekleşti.
Kocaeli Kitap Fuarı etkinlikleri kapsamında düzenlenen Medeniyetler Mirası "Ortak Geçmiş, Ortak Gelecek" sempozyumunun kapanış oturumu gerçekleşti.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 8. Kitap Fuarı'nın uluslararası Medeniyetler Mirası "Ortak Geçmiş, Ortak Gelecek" sempozyumu kapanış oturumlarıyla tamamlandı. 4. oturumda Çağdaş Uygarlık ve Problemleri konusu ele alınırken kapanış oturumunda "Medeniyet mirasımızın geleceği" konulu tebliğler sunuldu. Yahya Kaptan Konferans Salonu'nda yapılan sempozyuma Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Genel Sekreter Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Genel Sekreter Yardımcısı Feyzullah Okumuş, Prof. Dr. Hans Kochler, Prof. Dr. Ziya Yazıcı, yazar Yusuf Kaplan katıldı. Katılımcılar, çağdaş uygarlık ve problemleri konusundan düşüncelerini dile getirdi.
Medeniyetin Medine şehrinden geldiğini belirten Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, "Medeniyet insani bir kavram taşır. Barışa, kardeşliğe ulaşmamız ve pek çok savaşın sona ermesi için medeniyetler diyaloğunun oluşması gereklidir. Bu sempozyum ve kitap fuarımızın da medeniyetler ittifakına az da olsa faydası olacağını inanıyorum" şeklinde konuştu.
Öz benlik vurgusu kapsamında Avrupa'da büyük bir kriz yaşandığını dile getiren Prof. Dr. Hans Kochler, "Yapmış olduğum analizlerde Avrupa'nın kendi içinde kimlik bunalımında olduğu gözükmekte. Avrupa'da Hristiyanların dinsel öğretileri gençler arasında kabul görmemekte. Ulusalcı partilerin arasında Hristiyanlığı temel alma, eski Avrupa medeniyetini ön plana çıkarma çabası var. Aynı Avrupa, politikaları ile Ortadoğu'daki ülkelere büyük sorunlar yaşatmaktadır. Avrupa batı medeniyetinin bir parçası olarak kültürlere şekil verdiğini iddia etmekte. Bu bağlamda bir dizi çaba sarf edildi. Bunu yaparken Batının askeri kuvvetini kullanmaya da çalıştı. Kendisini ve kültürünü bu askeri müdahalelere kalan ülkelere mal etmeye çalıştı. Bunun sonucunda oluşan bir siyasi boşluk meydana geldi. Bu boşluk, bölgedeki insanların, kendi tarihine dönen ülkelerin çalışmaları ile doldu. Avrupa kimlik krizi kendisini korkuyla ifade etti. İslam medeniyetine karşı reddedici ve çekinceli bir anlayışla ile yaklaşıldı" diye konuştu. - KOCAELİ