Haberler

Prof. Dr. Bolay'dan "Felsefe ve Ben" Konulu Konferans

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Felsefe Bölümü tarafından düzenlenen “Felsefe ve Ben” konferanslarının üçüncüsü Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay’ın katılımı ile gerçekleştirildi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Felsefe Bölümü tarafından düzenlenen "Felsefe ve Ben" konferanslarının üçüncüsü Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay'ın katılımı ile gerçekleştirildi.

Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Kuşpınar açılış konuşmasında, Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay Hocanın ülkemizdeki felsefi düşüncenin gelişmesinde büyük bir yeri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kuşpınar, öğrencilerin, Konya'nın yetiştirdiği önemli isimlerden biri olan Bolay Hocanın, ilmi ve irfani birikiminden fazlasıyla faydalanacağını bu anlamda konferansın büyük önem arz ettiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından konferansa geçildi. Öğrencilere, "Edebiyata, felsefeye, şiire ve müziğe önem verin" diyen Prof. Dr. Bolay, bu bilim dallarında felsefi unsurların bulunduğunu kaydetti. Herkesin önyargılardan uzaklaşması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Bolay, "Bizden olmaz" gibi düşünceleri dile getirenleri eleştirdi ve bazı felsefe bölümlerinin sadece Batı felsefesi çalıştığını hatırlatarak bu durumun değişmesi gerektiğine dikkat çekti. Önce kendi kültürümüzü bilmemizin gerektiğinin altını çizen Bolay, kendi geçmişinden haberdar olmayan bireylerin başka kültürleri öğrenemeyeceğini söyledi. Türk-İslam kültüründe pek çok filozofun yetiştiğini belirten Prof. Dr. Bolay, Osmanlı ve Türkiye'nin düşünce hayatının Batıdan farklı olduğunu kaydederek, "Yeni fikirleri ve düşünceleri bizim geliştirmemiz gerekir. Batı da bizim geliştirdiğimiz fikirleri kullanmalı" dedi.

Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay, Batı felsefesini, Batı sömürgeciliğinin temellendirmesini sağladığı için eleştirdi ve kendi özümüze dönmemiz gerektiğini vurguladı.

Dünyanın sürekli değiştiğini ve milattan önce yaşayan insanların bize yön veremeyeceğini ifade eden Bolay, salondakilere "İmanınız sağlam olmalı. İmanınız sağlam olmazsa bir kısım filozoflar sizi saptırabilir" diye konuştu.

Program soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

"İSLAM MEDENİYETİNİN YENİDEN İHYASI MÜMKÜNDÜR"

Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay, Konya Valiliği ve NEÜ Uluslararası Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezinin birlikte düzenlediği "İslam Medeniyetinin İhya Davası" başlıklı konferansa da katıldı. Konya Valisi Muammer Erol'un da dinleyiciler arasında olduğu programda Bolay, İslam medeniyetinin yeniden ihyasının mümkün olduğunu vurguladı.

Medeniyet ile uygarlık kavramlarının birbirinden ayrı olduğunu söyleyen Bolay, "Uygarlık uydurma bir kelimedir. Ben Batı medeniyetine uygarlık diyorum. Bizim medeniyetimize, medeniyet diyorum. Medeniyet kelimesi Medine'den gelmektedir. Bizim medeniyetimiz kuruluşu itibarıyla en eski en köklü medeniyettir" şeklinde konuştu.

Medeniyetin, toprağın iman etmesiyle başladığını söyleyen Bolay, kökü böyle sağlam temellere dayanan bu İslam Medeniyetinin ihya edilebileceğini dile getirdi. İslam medeniyetinin çökmediğini ifade eden Bolay, sadece bazı şeylerin üstünün küllendiğini ifade ederek, "O külü kaldırıp yeniden közü yeniden alevlendirmeliyiz. Böylece medeniyetimiz ihya edilmiş olacaktır" dedi.

"İNCE MİNARE TEKRAR İHYA EDİLİYOR"

İnce Minarede iki yıldır devam eden Darulhadis dersleri ve konferansları hakkında bilgi veren NEÜ Uluslararası Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, Konya'nın kültürüne hizmet için Konya Valisi Muammer Erol ve NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker'in katkısıyla bu merkezin tekrar ihya edildiğini söyledi.

Bu merkezde tarihten gelen bilimsel misyonuna uygun olarak yüksek seviyede hadis derslerinin verildiğini ifade eden Kuşpınar, ayrıca ayda bir defa kültür ve medeniyetimizin değişik yönlerini ele alan Türkiye'nin önemli düşünür, yazar ve alimlerinin Konyalılarla buluşturulduğunu belirtti.

"Güncel konularda bilmemiz gerekenler de işin ehli tarafından bu merkezde anlatılıyor aynı zamanda 'Biz üniversite olarak bu topluma, Konya'ya ne verebiliriz?' onu ortaya koymaya çalışıyoruz. Burayı tekrar ihya etmek önemli bir faaliyet. Sırçalı medresede de Fıkıf Dersleri veriliyor. Bu faaliyetler devam edecek" diyen Kuşpınar, Konya'nın İslam dünyasının önemli bir ilim, irfan ve sanat şehri olduğuna dikkat çekti. "Ülke olarak misyonumuz bilimsel ve kültürel anlamda İslam dünyasına model olabilecek çalışmaları hep beraber gerçekleştirmek" diyen Kuşpınar, bu yıl Konya'nın İslam Dünyası Turizm Başkenti seçildiğini hatırlatarak bu hizmetlerin bu açıdan da önem arz ettiğini vurguladı. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close