Polisin Suçluların Ensesindeki Gözü Açıklaması
Şehirlerde belirli noktalara yerleştirilen Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE) kameraları sayesinde polis, olaylara daha hızlı müdahale edebiliyor.
MUSTAFA ÇİFTÇİ - Şehirlerde belirli noktalara yerleştirilen Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE) kameraları sayesinde polis, olaylara daha hızlı müdahale edebiliyor.
Polis, suçun önlenmesi, faillerin yakalanması ve trafik düzenlemesinde teknolojik imkanların kullanılabilmesi amacıyla görüntü, ses ve konum verilerinin işlendiği sistemler bütünü MOBESE'yi kent güvenliği için yardımcı unsur olarak kullanıyor.
MOBESE kapsamında izleme sistemleri kamuya açık, halkın ve suç istatistiklerinin yoğun olduğu noktalara kuruluyor. MOBESE'den Türkiye'nin birçok ili ve ilçesinde faydalanılıyor.
"Turizmin başkenti"nde kamera sayısı bin 211'e çıkarılacak
Antalya Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki MOBESE merkezinde 18 personel dönüşümlü görev yapıyor.
Merkezde bulunan 6 polis, kameraların aktardığı görüntüleri takip ediyor. Merkezdekiler, sorun gördükleri durumda en yakındaki ekibi uyararak bölgeye yönlendiriyor.
Antalya Emniyet Müdürlüğü Muhabere Elektronik Şube Müdürü Ercan Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, MOBESE'nin "turizmin başkenti" Antalya'da da aktif kullanıldığını söyledi.
Şehirde MOBESE sisteminin 2008'de kurulduğunu belirten Çelik, "127 noktada 127 hareketli, 283 sabit kamera kullanıyoruz. Sistem için 85 kilometre fiber hat döşendi. 2015'te ödeneğin gelmesi durumunda nokta sayımızı 327'ye, kamera sayımızı ise bin 211'e çıkarmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.
MOBESE'nin asayişin sağlanmasına katkı vermesi, trafik akış ve yoğunluğun izlenmesi amacıyla kurulduğunu anlatan Çelik, "Kolluk kuvvetlerinin toplumsal güvenliği sağlamak, suçların önlenmesi ve aydınlatılması gibi temel görevleri bulunmaktadır. Kameralı sistemler, bu bağlamda suç işlenmesini azaltma, suçların aydınlatılmasını sağlama ve halka güven verme amaçları için kullanılmaktadır" bilgisini paylaştı.
Geceleri daha çok faydalanılıyor
Çelik, sistemin sağladığı gözetim kabiliyeti sayesinde birçok suçun engellendiğini dile getirdi.
"Kamera sistemleriyle suç işlenmesini önlemek ve halkın kendisini güvende hissetme duygusunu artırmak amaçlanıyor" diyen Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kameralardan görülen olumsuzluklara anında müdahale ediliyor. Sistem sayesinde geçen yıl bin 810 hasarlı, 594 yaralamalı trafik kazasına müdahale edildi. Ayrıca 547 kavga, 370 dilenci ve satıcı, 264 basın açıklaması-yürüyüş, 61 şüpheli paket ile uyuşturucu madde kullanan 50 kişinin takibi yapıldı. Sistemden yararlanarak araçtan hırsızlık, çalıntı araç, yangın, dolandırıcılık, gasp, şahıs kaçırma gibi olaylara da müdahale edildi. 2014 yılında 6 bin 50 konunun takibini yaptık."
Çelik, özellikle geceleri insanlar evlerine çekildikten sonra ihbarların azaldığını belirterek, böyle durumlarda kamera sisteminden daha çok faydalandıklarını söyledi.
Olay yerine ekiplerin anında yönlendirildiğini ifade eden Çelik, böylece birçok suçun önlendiğini sözlerine ekledi.