Haberler

Polis, Bağımlı Gençleri Hayata Bağlıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de bağımlı gençleri topluma kazandırmak ve gençlerin suça karışmasını engellemek amacıyla 20 ilde uygulanan ÇOGEP Programı kapsamında, Trabzon İl Emniyet Müdürlüğünce hazırlanan "Sağlıklı...

Türkiye'de bağımlı gençleri topluma kazandırmak ve gençlerin suça karışmasını engellemek amacıyla 20 ilde uygulanan Güvenli Hayat ve Güvenli Gelecek için Çocuk ve Gençler Sosyal Koruma ve Destek Programı (ÇOGEP) kapsamında, Trabzon İl Emniyet Müdürlüğünce hazırlanan "Sağlıklı birey, sağlıklı toplum projesi" Trabzon'da hayata geçirildi.

Projeyle şu ana kadar bağımlılık yapan madde kullandığı ya da sattığı için adli makamlara sevk edilen 70 kişi ile birebir görüşülerek, bunlardan birinin madde kullanımını bırakması, 3'ünün tedavi olmayı kabul etmesi, 10'unun açık lisede, birinin meslek eğitim merkezinde eğitime başlaması, 3'ünün de işe yerleştirilmesi sağladı.

Projenin tanıtımı amacıyla Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü Birifing Salonu'nda düzenlenen tanıtıma, Trabzon Vali Yardımcısı Şükrü Kara, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ertan Yavaş, Trabzon Toplum Destekli Polislik Şube Müdürü Mustafa Erkal Anay, şube müdürleri ile çok sayıda polis katıldı.

İl Emniyet Müdürü Yavaş tanıtımda yaptığı konuşmada, polisin 2 temel görevi olduğunu belirterek, bunlardan ilkinin olayları olmadan önlemek, diğerinin ise olaylar olduktan sonra faillerinin adalete teslim edilmesi olduğunu ifade etti.

Asıl olanın olayların olmadan önlenmesi olduğunu söyleyen Yavaş, "Sağlıklı birey, sağlıklı toplum projesinin ruhunda da bunu görüyoruz. Bütün derdimiz hiçbir personelimiz, arkadaşımız, vatandaşımız şu uyuşturucu müptelasıyla karşı karşıya gelmesin, şayet gelmişse bir an önce o erdemi göstererek uyuşturucu müptelasından kurtulup normal hayatına dönsün ve kendisine, ailesine, topluma, insanlara faydalı birey olarak yaşamasına devam etsin. Bütün amacımız bu" dedi.

Yavaş, Trabzon'un Türkiye'de uyuşturucu kullanımı açısından ilk 40 il arasında olmadığını ama bu konuda proje üretme noktasında ilk 14 ilden biri olduğunu belirterek, "Hiçbir çocuğumuzun, gencimizin uyuşturucuyla karşılaşmasına, onu bir kere dahi olsa denemesine gönlümüz asla razı olmuyor. Bunun için böyle projeyi uygulayarak sosyal sorumluluğumuzu yerine getirmeye çalışacağız" diye konuştu.

Gençlerin uyuşturucudan kurtulmak için öncelikle uyuşturucu kullanımından pişman olması ve hür iradesiyle polise gelerek tedavi olmak istediğini söylemesi gerektiğini ifade eden Yavaş, kendilerine gelen bu tür bağımlıları tedavi ettirmek için ellerinden geleni yapacaklarını anlattı.

Vali Yardımcısı Kara ise insanın olduğu yerde sorunlar olabileceğini anlatarak, "İnsanın olduğu yerde mutlaka problem olacaktır. Sorunlarımızı başka devlete ihale edemeyiz, biz çözeceğiz. Bunun paydaşları mutlak ölçüde devletin kendi kamu kurumları olmak zorunda ancak işin içine sivil toplum da girmeli" dedi. Sorunların el birliğiyle çözülmesi gerektiğini anlatan Kara, "Zaten kamunun görevlerinden birisi de devlet millet işbirliğini geliştirerek problemlerini çözümlemek" ifadesini kullandı.

-"Sağlıklı birey sağlıklı toplum" projesi-

Trabzon Toplum Destekli Polislik Şube Müdürü Anay ise "Sağlıklı birey sağlıklı toplum" projesini, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Asayiş Daire Başkanlığı koordinesinde 20 ilde yürütülen ÇOGEP çerçevesinde, Cumhuriyet savcılığı, İŞKUR, Milli Eğitim Müdürlüğünün de aralarında olduğu 12 kuruluşun desteğiyle Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğünce bir süre önce Trabzon'da hayata geçirdiklerini ifade ederek, projeyle bağımlılık yapan maddelerin kullanılmasını önlemek istediklerini ifade etti.

Madde kullanan kişilerin tedavi edilmesini, eğitimini bırakmış kişileri okula yönlendirmeyi, birey, aile ve toplum üçgeninde tüm kesimlerin katılımıyla madde bağımlılığı ile mücadele ederek madde bağımlısı gençleri topluma kazandırıp suçla mücadele etmeyi istediklerini söyleyen Anay, projeyle şu ana kadar bağımlılık yapan madde kullandığı ya da sattığı için adli makamlara sevk edilen 70 kişi ile birebir görüştüklerini anlattı.

Anay, görüştükleri kişilerden 10'unun açık lisede, birinin meslek eğitim merkezinde eğitime başladığını, risk altındaki 200 öğrencinin okuldaki kırtasiye ihtiyacının karşılandığını, 3 kişinin işe yerleştirildiğini, madde bağımlısı 3 kişinin tedaviyi kabul ettiğini belirterek, daha önce ailesinin yanına gitmeyen bir kişinin eve dönerek madde kullanımını bırakmasını sağladıklarını kaydetti.

Anay, proje kapsamında 520 lise öğrencisine konferans, gençlere yönelik yüzme kursu verileceğini, 200 öğrenciye Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) kaynak kitapları dağıtacaklarını da sözlerine ekledi. - Trabzon

Kaynak: AA / Yerel
title
Close