Haberler
İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Olay iddia: 7 kişiyi öldürüp intihar eden cani 'Karım beni aldatıyor' demiş

7 kişiyi öldüren cani tek bir cümle sarf edip silahına sarılmış

CHP'li Karabat'tan gündem yaratacak iddia: 200 TL'ye tüm kimlik bilgileriniz satılık

CHP'li isim video paylaşıp skandal bir iddiada bulundu

Görüntü Türkiye'den! Yolun ortasında donan at, kaskatı kesildi

At donduran soğuk

Plastik Sektörünün Geleceği Gaziantep'te Konuşuldu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Plastik Sektörünün Gelecek Tasarımı İçin Stratejik Açılımlar Çalıştayı", Gaziantep'te yapıldı.

"Plastik Sektörünün Gelecek Tasarımı İçin Stratejik Açılımlar Çalıştayı", Gaziantep'te yapıldı.

Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASDER), Güneydoğu Plastik ve Kimya Sanayicileri Derneği (GAPLASDER) ve Gaziantep Sanayi Odası (GSO) işbirliğiyle bir otelde düzenlenen çalıştayda, sektörün durumu ve geleceği tartışıldı.

GSO Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu, çalıştayın açılışında, kullanım alanı çok geniş olan plastik ve kimya sektörünün gün geçtikçe daha da önem kazandığını belirtti.

Sektörde kullanılan ham maddenin yüzde 70'inin ithal edildiğini vurgulayan Topçuoğlu, şunları söyledi:

"Ülkemizin kimya sektörü ihracatı geçen yıl 19,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sektörün toplam ihracat içerisindeki payı da yükseldi. Türkiye'den yapılan plastik, kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatında, Gaziantep'in önemli bir payı var. 2023'te ülke olarak 500 milyar dolar ihracat yapma hedefine, kent olarak 30 milyar dolar ihracat hedefi koyduk. Bunun yanında 350 bin istihdam, 20 uluslararası marka çıkarma hedefimiz var."

Topçuoğlu, Avrupa'nın ikinci büyük plastik üreticisi olduğunu anımsattı.

Bu sektörde katma değeri yüksek ürünler üretilmesi gerektiğini ifade eden Topçuoğlu,  "Türkiye'nin en az 2 petrokimya tesisine ihtiyacı var. Uçaklardan uzay araçlarının ihtiyaçlarına kadar çok geniş üretim alanı olan plastik ve kimya sektörünün gelişmesi için devlet desteği ve özel sektör işbirliğiyle bu süreç bir an önce başlatılmalıdır."

PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy ise "birlikten kuvvet doğar" prensibiyle Türkiye'nin her köşesinde faaliyet gösteren dernekleri bir çatı altında toplayarak ortak bir güç haline getirme çabasında olduklarını söyledi.

İlkini 5 yıl önce gerçekleştirdikleri çalıştay sonrasında sorunların çözümüne yönelik yol katettiklerini aktaran Aksoy, "Sektörümüzün sorunlarını kendimiz çözeceğiz. Bize bizden başka kimsenin faydası yok" dedi.

"İnsan kaynağımıza yatırım yapmalıyız"

GAPLASDER Başkanı Murat Kökoğlu da plastik ve kimya sektörünün zayıf ve güçlü yanlarının belirlenerek çözüm önerilerini ortaya koymak için çalıştayı düzenlediklerini belirtti.

Plastik ve kimya sektörünün, modern yaşamın "olmazsa olmazı" olduğuna dikkati çeken Kökoğlu, şöyle konuştu:

"1950'li yıllarda 1,5 milyon ton olan dünya petrokimya ürünleri üretimi 1989'da 200 milyon tona ve bugünlerde 300 milyon tona ulaşmıştır. Plastik ürünlere talep artarak devam ederken ülkemizin müteşebbisleri de bu alana yatırım yaparak 8,2 milyon ton plastik ürünü üretmeyi başarmışlardır."

Sektörün 150 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini dile getiren Kökoğlu, gelişmekte olan ülkelerde kişi başına düşen plastik ürünü talebinin arttıkça ihracatın da artarak devam edeceğini vurguladı.

Arge ve yenilik faaliyetleri sonucunda yeni ürünler ve tasarımlar geliştirildiğine işaret eden Kökoğlu, "Ülke olarak öncelikle bu çalışmaları yakından takip edip sanayimizi uyumlu hale getirmeli, bunun yanı sıra teknolojimizi geliştirebilmemiz için insan kaynağımıza yatırım yapmalıyız" dedi.

Vali Yardımcısı Adil Nas da plastik ve kimya sektöründe 250 bine yakın kişinin istihdam edildiğini söyledi.

Katma değeri yüksek ürünler açısından da sektörün büyümesi gerektiğine dikkati çeken Nas, "Sektörde, 35 milyar dolarlık üretim hacmine ulaşıldı. Katma değeri yüksek ürünlerle bu rakam 100 milyar dolara çıkabilir" diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından "sektörün güçlü ve zayıf yönleri" konulu sunuma geçildi.

Kaynak: AA / Yerel
title