Haberler

PKK'ya Silah Bırakma Çağrısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Terör örgütü PKK'ya silah bırakma çağrısına Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki AK Parti ve HDP dışındaki bazı siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları da destek veriyor.

Terör örgütü PKK'ya silah bırakma çağrısına Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki AK Parti ve HDP dışındaki bazı siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları da destek veriyor.

Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) Genel Sekreteri Mehmet Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dolmabahçe'de yapılan açıklamanın, umut ışığı oluşturduğunu söyledi.

Çağrıyı olumlu karşıladıklarını dile getiren Yavuz, "Silahları devreden çıkaracak her türlü girişimi kıymetli buluyoruz. Gönül isterdi ki, 'ama'sız cümleler kurabilelim. Ancak, örgütün silah bırakacağını inanmıyoruz. Kendilerince elde ettikleri her şeyi 'silaha borçlu' olduklarını söylüyorlar. Fakat bizler çağrının tüm toplum için bir umut ışığı olduğunu düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"Silahın bu sorunun çözümüne katkı sunmadığını düşünüyoruz"

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Fehmi Demir, parti olarak başından beri PKK'nın silah bırakması gerektiğini savunduklarını söyledi.

Şiddetin hiçbir sorunun çözümüne katkı sunmadığını, aksine çözümsüzlüğe neden olduğunu vurgulayan Demir, sorunların çözümünde hep diyalogdan yana olduklarını dile getirdi.

Çözüm sürecini olumlu bulduklarını vurgulayan Demir, "Silahın Kürt halkının lehine olduğunu düşünmüyoruz. Şarta bakmaksızın PKK silah bırakmalı. Silahın bu sorunun çözümüne katkı sunmadığını düşünüyoruz. Bu çerçevede sorunların barışçıl siyasi yollarla çözülmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Bundan sonra atılacak adımların önemi büyük"

Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD) Genel Başkanı İmam Taşçıer de sorunun demokratik yollarla çözülmesini önemsediklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2005 yılında Diyarbakır'da yaptığı konuşmada, "Kürt sorunu benim sorunumdur" söyleminin kendilerini çok umutlandırdığını anımsatan Taşçıer, "Bundan sonra atılacak adımların önemi büyük. 30 yıllık savaşın sonunda 40 bin insan öldü. Sorun silahla çözülmedi. Demokratik yollarla çözülmesi önemli, biz çok seviniriz. Bütün halklar sevinir" şeklinde konuştu.

Kürt Demokrasi Platformu Başkanı Sertaç Bucak da PKK kongresinin olumlu bir kararla silahların vesayetinden kurtulabileceği kanaatinde olduğunu belirtti.

Türkiye'de 2 yıl önce başlatılan çözüm süreciyle yapılan görüşmeleri yakından takip ettiklerine işaret eden Bucak, çözüme katkı sunması için tahkim edilmiş çatışmasızlığı olumlu ve kolaylaştırıcı olarak değerlendirdikleri vurgusunda bulundu.

Bucak, Öcalan'ın silahlı mücadeleyi bırakma temelinde PKK'yı bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet etmesini desteklediklerini belirterek, "Bu çerçevede PKK'yı da karar sürecine katma adımını da doğru buluyoruz" dedi.

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik, çatışmasızlığı önemsediklerini belirterek, savaşın son bulmasını temenni ettiklerini söyledi.

Azadi Hareketi Genel Sekreteri Adem Özcaner ise 10 maddelik metnin toplumun genelinde olduğu gibi kendileri tarafından da olumlu karşılandığını kaydetti.

Üç yıl önce başlayan çözüm sürecinde kendilerinin hareket olarak yaklaşımlarının bu olduğunu dile getiren Özcaner, şunları kaydetti:

"Sorun ele alınacaksa anlamlıdır. Gerek biz ve bizim dışımızdaki herkes bu sorumluluğu almaya muktedirdir. Doğrusu süreç tamamıyla PKK üzerinden sürdürülmeye çalışıldı. Üç yılın sonunda ortaya çıkan 10 maddelik talimname ilk sonuç oldu. Tabi ki, bizi tatmin etmedi ama açıklamayı olumlu buluyoruz."

Kaynak: AA / Yerel
title
Close