Pısa Sınavları İçin Eğitimde İş Birliği
Bu yıl yapılacak Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) kapsamında pilot illerden biri Bursa'nın bu sınavlardaki başarısını artırmak için Milli Eğitim Müdürlüğü ve Uludağ Üniversitesi (UÜ) arasında iş birliği protokolü imzalandı.
Bu yıl yapılacak Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) kapsamında pilot illerden biri Bursa'nın bu sınavlardaki başarısını artırmak için Milli Eğitim Müdürlüğü ve Uludağ Üniversitesi (UÜ) arasında iş birliği protokolü imzalandı.
UÜ Rektörlük Binası B Salonunda yapılan imza törenine Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek, Bursa Milli Eğitim Müdürü Veli Sarıkaya, UÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Altun, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Strateji Geliştirme Bölümü Şube Müdürü İbrahim Ataman ile öğretmenler ve akademisyenler katıldı.
İmza töreninde iş birliğiyle ilgili açıklamalarda bulunan Dilek, eğitim hayatındaki eksiklerin farkında olduklarını ve böyle bir protokolü imzalamaktan onur duyduğunu söyledi.
Orta öğretim çağındaki çocukların veya ülkelerin eğitim kalitesini değerlendirmek amacıyla PISA sınavlarının yapıldığını belirten Dilek, "Türkiye olarak bu sınavlara biraz yabancı kalıyoruz. Bu iş birliği sayesinde PISA testlerindeki açığı gidermeyi hedefliyoruz. Branş öğretmenlerine, bu sınavlara yönelik alanlarında uzman akademisyenler tarafından eğitimler verilecek" dedi.
Bu iş birliğinin Türkiye'ye örnek olmasını temenni eden Dilek, UÜ'nün Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü'ne her türlü desteği vereceğini sözlerine ekledi.
Veli Sarıkaya da öğretmenlerin üniversiteyi bitirdikten sonra mesleği sürdürürken gelişimlerine yardım etmek ve onları desteklemek için bu iş birliği projesini hazırladıklarını ifade etti.
Milli Eğitim Bakanlığı olarak 2003 yılından itibaren PISA sınavlarına pilot illerde ve okullarda girildiğini belirten Sarıkaya, "Bu sınavlara ne halde olduğumuzu görmek için giriyoruz. Bu sınavlara 2003 ve sonrasında iki kere girdik. Sınavların analizleri neticesinde ders programları üzerinde değişiklikler yapıldı. Ders müfredatlarında 2005 ve 2011'de güncellemelere gidildi. PISA merkezli olmak üzere Fen ve Matematik branşlarındaki öğretmenlerin 'Ölçme ve Değerlendirme' ile 'Yöntem ve Teknikler' konularında yetiştirilmesine ihtiyaç duyduklarını için bu iş birliği projesini gerçekleştirdik" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Dilek ve Sarıkaya protokolü imzaladı.
UÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Altun'un koordinatörlüğünde yürütülecek olan öğretmen eğitimi çalışmalarında uygulama kapsamındaki okulların Fen ve Matematik öğretmenlerine, Eğitim Fakültesinde görevli akademisyenler tarafından her alana yaklaşık 30 saat seminer verilecektir.