Haberler

Piknikçilere Kene Uyarısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Sağlık Hizmetleri Şubesi çalışanları, havaların ısınmasıyla birlikte pikniğe veya parka çıkan vatandaşları kenelere karşı uyardı.

Van İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Sağlık Hizmetleri Şubesi çalışanları, havaların ısınmasıyla birlikte pikniğe veya parka çıkan vatandaşları kenelere karşı uyardı.

Kamu Sağlık Hizmetleri Şubesi görevlileri, havaların ısınmasıyla yeşil alanları tercih eden vatandaşları kenelere karşı bilgilendirmek üzere Kürtçe ve Türkçe hazırladıkları broşürleri piknik alanlarında dağıttılar. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Bengü Araz, kırım-kongo kanamalı ateşi (KKKA) hastalığının ilk olarak Kırım Kongo'da görülen ve ölümcül seyredebilen bir hastalık olduğunu belirterek, son yıllarda tedavide görülen gelişmelere rağmen bu enfeksiyonlarda ölüm oranlarının hala yüksek olduğunu kaydetti. Dr. Bengü Araz, kenelerden geçen hastalık konusunda piknik ve mesire alanlarında tatillerini yapacak vatandaşları uyararak, "Van Sağlık Müdürlüğünce bastırmış olduğumuz broşürleri vatandaşlara dağıtıyoruz. Kamu Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü İsmail Öner ve çalışanlarımızla piknik alanlarda bulunan vatandaşlara kırım - kongo kanamalı ateşi vakasının önemine dikkat çekerek, parklara çocukları ile çıkan ailelerin özellikle dikkatli olmaları uyarısında bulunduk. Parklarda veya pikniğe çıkanların eve geldiklerinde kendilerinin ve çocuklarının tüm vücutlarını kontrol etmesi gerekir" dedi.

Dr. Araz, insanların tarla, bağ, bahçe ve hayvan otlatmaya giderken kenelerin kolay fark edilmesi için açık renkli elbiseler giymesi gerektiğini de belirterek, "Kene tutunması halinde çıplak elle dokunmadan bir kene kartı, eldiven, kağıt mendil, bez, naylon poşet veya yaprak ile vakit geçirilmeden kene ezilmeden, patlatılmadan hemen çıkarılmalı ve çıkartılan yer tentürdiyot ile temizlenmelidir. Kene çıkarılırken başı deri içinde kalsa bile hastalık açısından bilinen bir risk oluşturmamaktadır. Kene çıkarılamıyorsa hemen en yakın sağlık kuruluşuna giderek çıkartılması sağlanmalıdır. Vücuda tutunmuş olan kenenin üzerine kolonya gibi herhangi bir madde dökmeyin, ateş ve sigara basmayın. Keneyi çıkardıktan sonra patlatmaya çalışmayın, uygun şekilde yok edin.

Kene tutunmasından sonra 10 gün boyunca kendinizi takip edin. Ateş, halsizlik, üşüme, titreme, baş ağrısı, yaygın kas ağrıları, yüzde ve gözlerde kızarıklık, bulantı-kusma ve ishal belirtilerinden en az ikisi varsa beklemeksizin bir sağlık kuruluşuna müracaat edin" diye konuştu. - VAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close