Haberler

Petkim'de "Çevreci Palet" Dönemi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Petrokimya alanında Türkiye’nin tek yerli hammadde üreticisi olan Petkim’den, enerji verimliliği ve çevre odaklı bir hamle daha geldi.

Petrokimya alanında Türkiye'nin tek yerli hammadde üreticisi olan Petkim'den, enerji verimliliği ve çevre odaklı bir hamle daha geldi. Kısa süre önce yaklaşık 200 milyon dolarlık yatırımla üretim kapasitesini yüzde 13 arttıran Petkim, karbon salınımını azaltacak yeni bir çevreci uygulamaya başladı. Petkim fabrikalarından çıkan ürünlerin taşınmasında kullanılan paletleri ahşaptan geri dönüşümlü plastiğe çeviren şirket, böylece yılda 11 binden fazla ağacın korunmasını sağlayacak. Palet ağırlığını 40 kilogramdan 11 kilograma indiren dönüşüm, taşıma sırasında araçların akaryakıt kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan karbondioksit salınımını da yüzde 27 oranında azaltacak.

Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, sadece Türkiye içerisindeki müşterilere ulaştırılmak üzere hazırlanan hammadde için yılda 350 bine yakın palet kullanıldığını belirterek, ahşap paletten plastik palet uygulamasına geçilmesiyle birlikte 11 binden fazla ağacın kesilmesini önlemiş olacaklarını kaydetti. Petkim'in aynı zamanda plastik ürünler için temel hammaddeyi ürettiğini hatırlatan Korkut, "Plastik paletlerin bir başka katkısı da karbon salınımı konusunda. Petkim her yıl karayolu ile sanayici müşterilerine ulaştırdığı hammadde miktarı 600 bin tonu buluyor. Sadece geçen yıl Petkim'denyapılan sevkiyatlar göz dikkate alındığında katedilen yol 13 milyon kilometreyi buldu. Plastiklerin 4 katı ağırlığındaki ahşap paletlerin kullanımdan kalkmasıyla taşıma sırasındaki karbon salınımı otomatik olarak önemli ölçüde düşecek" dedi.

Geri dönüşümlü plastik paletler, ahşaplara göre 10 kat daha fazla uzun ömürlü olduğu, deniz aşırı ve uzak doğu ülkelerine sevkiyatlarda ihracat standartlarına uyum sağladığı, AB'nin hijyen kurallarına tam uyum gösterdiği, çevre dostu ve yüzde 100 dönüşümlü malzemeden üretildiği, dayanıklılık ve esneklik standartları yüksek olduğu için dünyada tercih ediliyor. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close