'Pembe Prenses' Kanser Tarama Aracı Diyarbakır'da
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı tarafından Diyarbakır'a gönderilen Pembe Prenses Kanser Tarama Aracı hizmete başladı.
Diyarbakır Valiliği himayesinde, Vali Hüseyin Aksoy'un eşi Hülya Aksoy Koordinatörlüğü'nde Mart 2015 tarihinde kentte başlatılan ve Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yürütülen "Kadın Sağlığı Eğitim Projesi" çalışmaları kapsamında, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı tarafından Diyarbakır'a gönderilen Pembe Prenses Kanser Tarama Aracı'nın hizmete açış programı Vali Hüseyin Aksoy'un katılımıyla gerçekleştirildi.
Ceylan Karavil Park AVM önünde gerçekleştirilen programa Vali Aksoy'un yanı sıra önceki dönem Afyon Milletvekillerinden Mahmut Koçak, Vali Yardımcısı Taner Bircan, Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslan Bilici, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan ve davetliler katıldı.
"KANSER KONUSUNDA BİLİNÇLENDİRME VE DUYARLI HALE GETİRME"
Temel amacın, kadınları kanser konusunda bilinçlendirme, daha duyarlı hale getirme ve farkındalığı arttırma olan ve 26-27 Mayıs 2016 tarihlerinde, 10.00-19.00 saatleri arasında Diyarbakır Merkez Kayapınar İlçesi Ceylan Karavil Park AVM önünde 40-69 yaş arası kadınlara ücretsiz Mamografi çekimi ve 30-65 yaş arası kadınlarımıza ücretsiz rahim ağzı kanseri taraması için HPV-DNA testi hizmetlerini verecek olan Pembe Prenses Kanser Tarama Aracını gezen Vali Aksoy daha sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Vali Aksoy konuşmasında şunları söyledi:
505 BİN KADINA EĞİTİM VERİLECEK
"Kadınlarımızın yakalandığı en önemli kanser türlerinin başında meme kanseri gelmektedir. Her 8 kadından 1 tanesinde meme kanserine yakalanma riski bulunmaktadır. Kadınların yakalandığı kanserlerin en başında % 40 ile meme kanseri geliyor. Meme kanserinin önlenebilmesi açısından erken teşhis çok önemlidir. Bunun için de kadınlarımızın kendi kendilerine meme muayenesi yapabilmesi için Diyarbakır Valiliği olarak bir proje başlattık. 15–69 yaş arasındaki 505 bin kadınımıza bu konuda eğitim vermek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu ana kadar 40 bini aşkın kadınımıza ulaştık. Temel amacımız kadınlarımızı bu konuda bilinçlendirmek, daha duyarlı hale getirmek ve farkındalığı arttırmak. Erken teşhis ile onların tedavilerinin yapılmasına imkân vermek ve yaşam kalitelerini yükseltmek. Sağlık Bakanlığımızın uygulamaya geçirdiği mamografi çekimi ve simir testi için uygun ortamların bulunduğu bu tırı da Sağlık Bakanlığımızdan talep ettik. Bakanlığımız da bu tırı Diyarbakır'a gönderdi. Dün tırımız Ergani İlçemizde bulunuyordu. Bugün de merkezde kadınlarımızın başvurusu halinde onlara bu hizmeti ücretsiz olarak sunacak.
"KADINLARIMIZIN SAĞLIĞI İÇİN BU TARZ ÇALIŞMALARA DEVAM"
Buradaki temel amacımız kadınlarımızın karşı karşıya olduğu bu riskli durumdan onları bilinçlendirerek, bir risk var ise bunu ortaya koymak. Özellikle kadınlarımızın bu eğitim çalışmalarına katılmalarını bekliyoruz. Diyarbakır'da yaşayan kadınlarımızın birkaç gün burada kalacak olan tırımıza ulaşmalarını ve buradaki imkânlardan yararlanmalarını bekliyoruz. Sağlıklı bir toplum için kadınlarımızın sağlıklı bir şekilde hayatlarını devam ettirmeleri için bu tarz çalışmaları gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Sağlık Bakanlığımıza bu konuda teşekkür ediyorum. Bu çalışmalarda bizlerin yanında oldu ve katkılarını sundu. Burada görev yapan arkadaşlarımıza, sağlık tırında görev yapan arkadaşlarımıza, Halk Sağlığı Müdürlüğümüz bünyesinde görev yapan sağlık çalışanlarına herkese teşekkür ediyorum. Hep birlikte bu farkındalığı bütün Diyarbakır'a anlatma adına bu tür çalışmalara devam edeceğiz"
Vali Aksoy konuşmasının ardından standları gezerek buradaki çalışmalar hakkında görevlilerden bilgi aldı.