Paü Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr.Şengül."Alkol Bağımlılığı, Tıpkı Kronik Hastalıklar Gibi...
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr.Abdullah Cem Şengül, alkol bağımlılığının, tıpkı kronik hastalıklar gibi tedavi edilebildiğini söyledi.
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Cem Şengül, alkol bağımlılığının, tıpkı kronik hastalıklar gibi tedavi edilebildiğini söyledi.
Şengül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir maddenin bağımlılık yapabilmesi için öncelikle keyif verici bir etkisi ile insanda sahte bir rahatlama duygusu yaratması gerektiğini söyledi.
Dünyada yaygın olarak kullanılan ve bağımlılık yaratan maddelerin başında sigara ve alkol gediğini belirten Yengül, "Bunların en fazla yaygın olarak kullanılmasının nedeni hem yasal hem de toplumda fazla kabul görmeleridir" dedi.
Şengül, bu bağımlılık yapıcı maddelerden alkolün, geçmişi M.Ö 3 bin ile 4 bin yıllara kadar uzandığının, yazılı belgelerden bilindiğini anlattı.
Alkol bağımlılığının en önemli belirtisinin, tolerans gelişmesi ve yoksunluk olduğunu dile getiren Şengül, şunları kaydetti:
"Tolerans gelişmesinde kişi aynı etkiyi elde edebilmek için giderek daha fazla miktarda alkol tüketme isteği meydana çıkıyor. Yoksunluk sendromunda ise alkol kullandıktan sonra dozajını azaltıp ya da çoğaltırsa bir anda titreme, terleme ve hayaller görmeye başlıyor. Alkol bağımlısı uzun yıllar sonra bıraksa bile AŞ ermesi dediğimiz olay ile alkol içmek isteyebilir. Bir bağımlı asla sosyal bir içici olamaz. Toplum arasında bağımlık tedavi edilmez gibi yanlış bilgiler var. Tedavide öncelikle kişinin motivasyonu çok önemlidir. Alkol bağımlılığı tıpkı kronik hastalıklar gibi tedavi edilebilen bir hastalıktır." - DENİZLİ