Haberler

PAÜ'de Milli Egemenlik Konferansı Düzenlendi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

PAÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi, Türk Dünyasında Milli Egemenlik Fikrinin Tarihsel Gelişimi konferansı düzenledi.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından "Türk Dünyasında Milli Egemenlik Fikrinin Tarihsel Gelişimi" konulu konferans düzenlendi.

Tıp Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Gündoğdu katıldı. Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahittin Özçelik, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Karaosmanoğlu, PAÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mithat Aydın, öğretim elemanları ve öğrencilerin takip ettiği konferansa ilgi büyük oldu.

Türklerde millet olma fikrinin Türk tarihinin en eski devirlerine kadar uzandığını belirten Merkez Müdürü Doç. Dr. Mithat Aydın, "Orhun kitabelerinde, Türk töresi, Türk milleti, hatta Tanrının bile Türk Tengrisi şeklinde millileştirildiğini görüyoruz. Kaşgarlı Mahmud Divanı'na Divan ü Lügati't-Türk demiştir. Aşık Paşazade, Evliya Çelebi Osmanlı'dan bahsederken 'Türk' lafzını da kullanmıştır. Ancak devletin yönetiminin, pek çok ulusta görüldüğü gibi millet iradesine dayanması yakın çağların insanlığa öğrettiği bir yönetim biçimidir. Burada Türk modernleşmesi çerçevesinde ele alınması gereken milli egemenlik prensibinin genelde Türk dünyası, özelde Türkiye'de geçirmiş olduğu sürece bakıldığında tarihin dahi şahsiyetlerinden biri karşımıza çıkmaktadır: Mustafa Kemal Atatürk" dedi.

Milli egemenliğin aslında bir çağdaşlaşma ve aydınlanma sonucu ortaya çıktığını belirten Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Gündoğdu, "Bunun da lokomotifi milliyetçilik fikridir. Türk aydınlanması dediğimiz şey, dünyada benzer büyük aydınlanma modelleri ile boy ölçüşebilecek özgünlüğe sahiptir. Yani Türk aydınlanmasının Rus, Almanya, Fransız aydınlanmasından geri kalır tarafı yoktur. Türk aydınlanmasının gelişim çizgisini bir şeyin karşıtı olarak görmemek gerekir" diye konuştu.

Konferans sonunda Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Prof. Dr. Abdullah Gündoğdu'ya plaket takdim etti. - DENİZLİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title