Haberler

Patronlar" da Döviz Kurlarından Şikayetçi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ünlütürk: "Çapraz kurun çok aleyhimize değişmesiyle yüksek bir dolar ve çok düşük bir avro ile yani çok daha fazla para ödeyerek, ham maddenizi alıp çok daha az cebinize Türk lirası karşılığı girecek ihracatı yapmak sıkıntılı. Bu anlamda ihracatçılar açısından olumsuz bir dönem olduğunu söyleyebiliriz" "Kurlar çok hızlı değişiyor.

HALUK YÜKSEL - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sedat Şükrü Ünlütürk, "Çapraz kurun çok aleyhimize değişmesiyle yüksek bir dolar ve çok düşük bir avro ile yani çok daha fazla para ödeyerek, ham maddenizi alıp çok daha az cebinize Türk lirası karşılığı girecek ihracatı yapmak sıkıntılı. Bu anlamda ihracatçılar açısından olumsuz bir dönem olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Üyesi de olan Ünlütürk, avro-dolar paritesinin dolar lehine bozulması ve Türk ekonomisine yansımalarını AA muhabirine değerlendirdi.

Ünlütürk, kendisinin de bir tekstil ihracatçısı olduğunu hatırlatarak, bu gözle baktığında bunun ihracatçılar için olumsuz bir dönem olduğunu söyledi.

Türkiye'nin geleneksel olarak sadece tekstil-konfeksiyonda değil, bütün sektörlerdeki ham maddelerini dolarla aldığını, bunun yüzde 99 seviyelerini bulduğunu belirten Ünlütürk, şöyle konuştu:

"Dünyada ham madde fiyatları dolarladır. Dolayısıyla tekstilciler de iplik, kumaş alırken, bir iş yaptırırken dışarıda dolarla para öderler. Şimdi çapraz kurun çok aleyhimize değişmesiyle yüksek bir dolar ve çok düşük bir avro ile yani çok daha fazla para ödeyerek, ham maddenizi alıp çok daha az cebinize Türk lirası karşılığı girecek ihracatı yapmak sıkıntılı. Bu anlamda ihracatçılar açısından olumsuz bir dönem olduğunu söyleyebiliriz. Kurlar çok hızlı değişiyor. Konjonktür çok hızlı değişiyor. Çok da uzun ve sürdürülebilir bir kur düzeni olduğunu düşünmüyorum."

Ünlütürk, bu durumun çeşitli fırsat ve avantajları bulunduğunu ancak kurlarda bir denge gerektiğini ifade ederek, çok yüksek ve çok alçak olmasının ülke ekonomisinin lehine olmayacağını savundu.

"Pazarımız canlanan, büyüyen bir pazar değil"

Belirttiği olumsuzlukların yanı sıra Türkiye için çok önemli bir pazar olan Avrupa Birliğinin ciddi bir büyümeme sorunu yaşadığını ve buradaki 3-4 ülkenin ekonomik krizlerle uğraştığını dile getiren Ünlütürk, şunları kaydetti:

"Yani hem pazarımız canlanan, büyüyen bir pazar değil hem o pazara sattığımız avro ya da yabancı para, çok önemli ölçüde Türk lirası değer kazandığı için rekabet gücünü azaltmış durumda. Bu, şu anda ihracatçılar için çok cazip değil. Türkiye için cazip, hem petrol fiyatlarının düşmesi ama öte yandan dolar yükseliyor, o düşüşün bir kısmını dolarla verdik. Çapraz kurun değişmesi Türkiye için de çok cazip gözükmüyor. Bunlar makro dengelerdir ama bu yavaş yavaş tekrar normal bir dengeye gelecektir diye düşünüyorum."

"Yeni hükümet gerçekten olumlu bir program açıkladı"

Ünlütürk, haziran ayında yapılacak genel seçimlere işaret ederek, "Bir an önce seçimleri yapıp ileriye bakmayı bekliyoruz çünkü seçimler her durumda karar almayı, yapısal değişimleri zorlaştıran, haklı olarak, siyasilere hak vermek lazım, dönemler" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin 1,5 senede 3 önemli seçim yaşadığını anımsatan Ünlütürk, bu dönemin geride kalması ve hükümetin, açıkladığı programa uygun şekilde bütün dikkatini oraya vermesi gerektiğini anlattı. Ünlütürk, şöyle devam etti:

"Çünkü yeni hükümet gerçekten olumlu bir program açıkladı. Kurulacak olan hükümetin de benzer, bunu takip edeceğini düşünüyoruz. O yüzden bir an önce işin politik kısmının geride kalıp, ekonomide çünkü beklemeyecek, öncelikli yapılması gereken işler var. Bütün odakların, dikkatlerin ekonomiye verilmesini bekliyoruz çünkü gerek işsizlik sayısı gerekse milli gelirimiz, büyüme hızımız, milli gelirimizde 5 senedir benzer bir yerde takılıp kalıyor olmamız, dikkat etmemizi gerektiriyor. Dolayısıyla bunlarla ilgili mutlaka yapısal, radikal işler yapılması lazım. Hükümetin de programında, niyetinde bunlar var. Seçimler aradan kalkarsa bunlar daha kolay yapılır diye bekliyoruz, ümit ediyoruz."

2015 yılından beklentileri

Sedat Şükrü Ünlütürk, bu yıla ilişkin beklentilerine de değinerek, şunları dile getirdi:

"2015 yılında beklentimiz şu; biraz fazla değişken, değişkenliğin fazla olduğu bir yıl olacak. Bu gerek kurlar açısından gerek çevre koşulları açısından çünkü çevremizde de kontrol edemediğimiz bir sürü politik gelişme oluyor. Dolayısıyla hızlı değişimlerin olacağı, dikkat edilmesi gereken bir yıl olarak düşünüyoruz. Umuyorum, Türkiye bu yılı da hasar almadan, büyüyerek geçmeyi başaracak. Türk insanı bunu geçmişte defalarca yaptı, yine yapacağı konusunda inancım çok." - Bursa

Kaynak: AA / Yerel
title
Close