Haberler

Para Etmeyen Vişneyi Dalında Bırakma Kararı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinde, vişnenin ucuza toplatılmasına tepki gösteren üreticiler, mahsulü dalında bırakma kararı aldı

Türkiye'nin vişne ihtiyacının dörtte birinin karşılandığı Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinde, vişnenin ucuza toplatılmasına tepki gösteren üreticiler, mahsulü dalında bırakma kararı aldı. Boykota, yöre halkının tam destek vermesi ile hale vişne girişi de durdu.

Eber ve Akşehir gölleri ile Sultandağları'nın arasında kalmasından dolayı aroma ve tat bakımından adını duyuran Sultandağı vişnesi, fiyat bakımından üreticisini memnun etmiyor. Meyve suyu fabrikaları tarafından belirlenen fiyatları ucuz bulan çiftçiler, mahsullerini toplamama kararı aldı.

Sultandağı ilçesine bağlı Dereçine ve Yeşilçiftlik beldeleri ile köylerde, söz konusu karara tam destek verilmesi, meyve hallerindeki hareketliliği de etkiledi. Bazı meyve hallerinin kapılarına kilit vurulduğu görüldü.

Fiyatı ucuz bulan üreticilerin bir kısmı ise mahsulünü meyve haline götürüp satmak yerine çöpe dökmeye karar verdi. Meyvesinin para etmediğini düşünen vatandaşlar, hükümetten destek beklediklerini iletti.

Doğancık Köyü Muhtarı Mehmet Akif Çetin, girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu ancak vişnenin taban fiyatının düşük kalması nedeniyle boykot kararı alındığını bildirdi. Vişne üreticisinin büyük sıkıntı çektiğini ifade eden Çetin, "Fabrikalar kendilerine göre fiyat belirliyorlar. Üreticiyi düşünmüyorlar. Gerekirse vişneyi dalında bırakıp satmayacağız" dedi.

-"Bu kazanç değil, rezalet"

Fabrikaların her dediğine uymayacaklarını ve bunun mesajını da yaptıkları eylemle verdiklerini dile getiren Çetin, şöyle konuştu:

"Eylemi, Sultandağı yöresindeki köyler ve beldeler yapıyor. Konya'nın Akşehir ilçesinden Afyonkarahisar'ın Çay ilçesine varıncaya kadar olan bölgede, bu eylem devam ediyor. Halkımızla karar vereceğiz ve vişne fiyatları yükselirse eylemimizi sonlandıracağız, artış olmazsa devam ettireceğiz. Bu durumda kimse vişne toplamaz. Vişne, ilk toplanmaya başladığında bin 400 liraydı, bunu, bin 300-bin 200 liraya çektiler, fabrikalık olanları da bin 100 liraya düşürmüşler. Bu kazanç değil, rezalet. Sıkıntılarımız hat safhada. En azından kilogramı 2 lira-2.5 lira olsun ki millet para kazansın. Bunun dışındaki herşey çiftçinin belini büküyor."

Vişne üreticileri ise taban fiyat uygulanmasını istediklerini belirterek, her yıl aynı sorun ile karşılaşmak istemediklerini, çiftçi kayıt sistemine göre dekar başına prim verilmesini talep etti.

Kaynak: AA / Yerel
400 bin kişinin GSS prim borçları için af geliyor

Af geliyor! 400 bin kişinin tüm borçları silinecek

Türkiye, Somali'de uzay üssü kuracak

Erdoğan müjdeyi verdi! Türkiye o ülkede uzay üssü kuracak

Netanyahu UCM'nin tutuklama kararı sonrası kameralar karşısına geçti tehdit etti

Netanyahu hakkındaki tutuklama kararı sonrası kameralar karşısına geçti tehdit etti

Bebeğini biberona tiner koyarak öldüren anne çorbasına da çamaşır suyu dökmüş

Bebeğini tiner içirip öldüren anne bununla da yetinmemiş

title