Pamukta Haksız Kazanç İddiası
131 No'lu Söke Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı İsmail Özer, Söke'de bazı çırçır fabrikalarının haksız kazanç elde ettiğini öne sürerek "Söke Ovası'nda bu yıl bizim yaptığımız hesaplar dahilinde 40 milyon kilogram pamuk üretimi yapılmış gibi faturalandırılarak 22 milyon lira haksız kazanç birilerinin cebine girmiştir" dedi.
131 No'lu Söke Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı İsmail Özer, Söke'de bazı çırçır fabrikalarının haksız kazanç elde ettiğini öne sürerek " Söke Ovası'nda bu yıl bizim yaptığımız hesaplar dahilinde 40 milyon kilogram pamuk üretimi yapılmış gibi faturalandırılarak 22 milyon lira haksız kazanç birilerinin cebine girmiştir" dedi.
Özer, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin önemli pamuk üretim merkezlerden biri olan Söke Ovası'nda, alım yapan bazı çırçır fabrikalarının bu yılki rekolte beklentileri üzerinden faturalandırma yaparak haksız kazanç sağladığını iddia etti.
Devletin pamuk üreticisine kilogram başına 65 kuruş destek verdiğine işaret eden Özer, şunları söyledi:
"Dönümünde 700 kilogram pamuk üretimi yapıldığı tespit edilen ovada bu yıl rekolte düşüklüğü nedeniyle dönümde 350-400 kilogram ancak pamuk elde edilebildi. Geçen yıla oranla yüzde 20 bir rekolte düşüklüğü yaşandı. Buna rağmen tarladaki pamuğu alan çırçır fabrikaları 700 kilogram üzerinden destekleme primini faturalandırarak haksız kazanç elde ediyorlar. Söke Ovası'nda bu yıl bizim yaptığımız hesaplar dahilinde, 40 milyon kilogram pamuk üretimi yapılmış gibi faturalandırılarak 22 milyon lira haksız kazanç birilerinin cebine girmiştir. Devlet büyük zarara uğratılmıştır."
"Fabrikalar denetlensin"
Özer, bu yıl bekledikleri oranda rekoltenin gerçekleşmediğini belirterek, kooperatif olarak geçen 18 milyon kilogram pamuk alırken bu yıl 12 milyon kilogram aldıklarını kaydetti.
Söke'de 35 tane çırçır fabrikası olduğunu ve bu fabrikaların yılda sadece üç-dört ay çalıştığını söyleyen Özer, şöyle devam etti:
"Bu kadar çırçır fabrikasının olmasının tek sebebi pamuğa verilen primdir. Geçen yıl 55 kuruş, bu yıl ise 65 kuruş olan prim desteklemesinden haksız kazanç elde ediyorlar. Mantar gibi her geçen gün çoğalıyorlar birisinin buna dur demesi gerekiyor. Parsel verimleri 500 kiloya çıksın 65 kuruş yerine 85 kuruş prim verilsin. Bu vesileyle de devletin bütçesinden daha az para çıksın, çiftinin cebine de para girsin. Biz bu fabrikaların denetlenmesini istiyoruz."