Palmiye Yaprağından Yalıtımlı Yapı Malzemesi Üretti
Ahmet Caner Baysal - Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Hüseyin Temiz, palmiye yaprağından yüksek yalıtım özelliği olan yapı malzemesi üretmeyi başardı.
Ahmet Caner Baysal - Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Temiz, palmiye yaprağından yüksek yalıtım özelliği olan yapı malzemesi üretmeyi başardı.
KSÜ İnşaat Mühendisliği bölümündeki laboratuvarda konuyla ilgili çalışmaları başarı ile gerçekleştiren Doç. Dr. Temiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ortaya çıkan malzemenin yüksek yalıtım özelliğine sahip olduğunu belirtti.
Düzensiz hale gelen iklim koşullarının doğayı olduğu kadar yapıları da etkilediğine dikkati çeken Temiz, yüksek yalıtım özelliği olan yapı malzemelerinin üretilmesinin zorunlu hale gelmeye başladığını ifade etti. Bu düşünceden hareketle yaklaşık 3 yıl önce çalışmalara başladığını ve doğal liflerden yapı malzemesi üretmeye başladığını kaydeden Doç. Dr. Temiz, ilk olarak palmiye yaprağı kullandığını ve elde edilen sonucu da "fevkalade" olarak değerlendirdi.
Yüksek yalıtım özelliğine sahip malzemenin yapılışı ile ilgili bilgi veren Temiz, "Palmiye yapraklarını öncelikle ahşap çerçeve içine aldık ve düzenli bir şekilde dizdik. Ardından üzerine sıva teli gerdik. Sonra değişik malzemelerle üzerine yaklaşık 1 santimetre kalınlığında sıva yaptık. Bu malzemenin içerisine de keçi kılı ve kendir lifi koyduk" dedi.
-"Yalıtım özelliği müthiş-"
Hazırladığı panellerin ölçümlerini de yaptıklarını dile getiren Temiz, şunları söyledi:
"Öncelikli ısı geçirgenliği direncini bulmak için yüzeyden ölçüm yaptık. Ardından kare biçiminde hazırladığımız ve içi boş olan malzemenin içerisine ısıtıcı koyduk ve üzerine de elektronik cihazlar yerleştirdik. Sonunda ciddi farkın olduğunu gözlemledik. Bu malzeme müthiş bir ısı tutma özelliğine sahip. Aynı şekilde malzemenin içine gürültü kaynağı koyuk ve 150 desibel şiddetinde gürültü verdik ve sesi de absorbe ettiğini tespit ettik."
-"Duvar malzemesi olarak kullanılabilir-"
Yapı malzemesinin her türlü deneyini gerçekleştirdiklerini ve hazırladıkları panellerden kırsal bölgelerde ev yapılabileceğini anlatan Temiz, özellikle binaların duvar bölümünün bu malzemeden yapılabileceğini söyledi.
Doç. Dr. Temiz, üstün yalıtım özelliğine sahip malzemenin kullanılması ile birlikte atık malzemelerin değerlendirilmiş olacağını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İstenilen ebatta malzeme yapılabilir. Üstelik çok büyük teknoloji de gerektirmiyor. Pratik bir yapım özelliği var. Dolayısıyla bunu seri bir şekilde üretirsek sanayiye kazandırmış ve milli ekonomiye katkı sağlamış oluruz. Ayrıca vatandaşlarımız sağlıklı ve huzurlu bir ortamda yaşamış olurlar."
Temiz, ortaya çıkan malzemenin çok hafif olduğunu ve benzer malzemelerden bir hayli ekonomik olduğunu, önümüzdeki günlerde bu malzemeden oluşan örnek bir ev yapmayı planladıklarını söyledi.
- KAHRAMANMARAŞ