Haberler
CHP lideri Özel, Ahmet Özer'i Cuma günü cezaevinde ziyaret edecek

CHP lideri Özel'in beklediği izin çıktı! Cuma günü ziyaret edecek

Güran ailesinin silinen kayıtlarındaki Kürtçe konuşmalar deşifre edildi: Bunu söylersen seni koruruz

Aileden Enes'in arkadaşına: Bunu söylersen seni koruruz

RTÜK'ten yayıncılık ilkelerini ihlal eden 4 diziye ceza

RTÜK'ten 4 diziye ceza

Başdanışmanı Mehmet Uçum, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden nasıl aday olabileceğini anlattı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeniden aday olabilir mi? En yakınındaki isim formülünü verdi

Padişahların Pirinci Konuralp, 200 Yıldır "Değişmedi"

Padişahların Pirinci Konuralp, 200 Yıldır
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Padişahların pirinci Konuralp pirinci, 200 yıldır doğal yollarla üretiliyor.

Padişahların pirinci Konuralp pirinci, 200 yıldır doğal yollarla üretiliyor.

Piyasaya sürülen ithal pirinçte yaşanan GDO tartışmaları, tamamen doğal yollarla üretilen ve tohumu da üretilen pirinçten ayrıldığı için GDO'dan tamamen uzak olan ve lezzetiyle öne çıkan Konuralp pirincinin değerini artırdı.

Konuyla ilgili olarak yazılı açıklama yapan Düzce'nin Konuralp Beldesi'nin Belediye Başkanı Yusuf Ercan, kasaba pirinci olarak bilinen Konuralp pirincinin, 1800'lü yıllardan itibaren Osmanlı saray mutfağının baştacı olduğunu, padişah yemeklerinin Konuralp pirinciyle yapıldığını bildirdi.

Ercan, yörelerinde üretilen pirincin son derece sağlıklı ve lezzetli olduğunu, tamamen doğal yollarla üretildiğini söyledi.

Türk Patent Enstitüsü'ne başvurarak, halk arasında "Kasaba Pirinci" olarak da anılan Konuralp pirincinin, 17 Aralık 2009 tarihi itibariyle marka tescilini yaptırdıklarına dikkati çeken Ercan, "Bölgemizde çeltik üretiminin tarihi 1800'lü yıllara dayanmaktadır. Konuralp pirinci son derece sağlıklı ve lezzetlidir. Böyle bir değerin korunabilmesi için marka tescili yaptırdık. Konuralp pirincinin marka değerini artırmanın ve çeltik üreticisini kalkındırmanın yanında bu sağlıklı ve lezzetli pirincimizi bütün Türkiye'ye tanıtmak istedik. Konuralp pirinci ile tanışmak isteyen vatandaşlarımız, Düzce Akçakoca karayolu üzerinde yer alan beldemize uğrayarak, hem pirinç alabilir, hem yöresel ürenlerin tadına bakabilir, hem de Batı Karadeniz'in tek antik kentini görebilme fırsatını bulabilirler."

Ercan, tohum olarak da Konuralp pirinci kullanıldığı için bölgelerindeki çeltik üretiminin GDO'dan uzak olduğunu bildirdi.

Ercan, çok iri olmamasına karşın tüketenlerin vazgeçemediği bir lezzete sahip olan Konuralp pirincinin, Osmanlı saray mutfağı tarafından da baştacı edildiğini belirterek, "Çok zengin bir mutfağa sahip Osmanlı sarayında pişirilen yemeklerde Konuralp pirincinin tercih edildiğini biliyoruz. Bunun sırrı ise bölgemizde üretilen pirincin lezzetinde saklıdır" dedi.

Düzce Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından çeltik üreticilerine, sertifikalı tohumluk verildiğini ve çiftçilerin eğitim seminerlerine alındığını anlatan Ercan, bu çalışmaların Konuralp pirincinin üretim miktarını ve kalitesini her geçen yıl artırdığını bildirdi.

Türkiye'de yılda kişi başına tüketilen pirinç miktarının 8 kilogram civarında olduğunu işaret eden Ercan, "Ancak, ülke genelindeki üretim, tüketimi karşılamadığından ithalat kaçınılmaz olmaktadır. Bu durum da son günlerde görüldüğü gibi GDO tartışmalarını gündeme getirmiştir. Bu gelişmeler, bölgemizde üretilen pirincin değerini daha da artırmıştır" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title