Öztürk: "Manisa Kuş Gribinde Güvende Bir Kent"
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür vekili Metin Öztürk yaptıkları denetimler ve çalışmalarla Manisa’nın Kuş Gribi konusunda güvenli bir kent haline geldiğini ifade etti.
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür vekili Metin Öztürk yaptıkları denetimler ve çalışmalarla Manisa'nın Kuş Gribi konusunda güvenli bir kent haline geldiğini ifade etti.
Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün ev sahipliği, Manisa Bölgesi Veteriner Hekimleri Odasının işbirliğinde "Avian İnfluenza" konulu panel düzenlendi.
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda gerçekleşen panele; Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Metin Öztürk, Müdür Yardımcısı Lütfi Kaymak, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Melihşah Taşkın, Gölmarmara İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Engin Aykuş, Manisa Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Merter Yıldız, Panelistler, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ile Kanatlı Sektörünün önde gelen temsilcileri, konu uzmanları ve çok sayıda davetli katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Metin Öztürk; "Kuş Gribi, Manisa gibi bir ilde oldukça önemli bir konu. Tavuk vebası olarak da bilinen kuş gribi hastalığı dünyada geniş bir yayılım göstermektedir. Özellikle Fransa, Almanya, Hollanda, Rusya ve İran gibi çevre ülkelerde ciddi bir hastalık çıkışı gözükmekte, önemli oranda hayvan kayıplarına sebep olmaktadır. Bu durum da bizim gibi ülkeler için ciddi bir risk oluşturmaktadır" dedi.
Avian İnfluenza'nın yaban hayatıyla çok kolay taşınabilen, önlem alması da bir o kadar zor olabilen bir hastalık olduğuna vurgu yapan İl Müdür Vekili Öztürk, "TÜİK verilerine göre Manisa İli, ülkemizde etlik piliç sayısına göre 2. sırada, yumurtacı tavuk sayısına göre ise 3. sıradadır. Bu yüzden kanatlı sektörü, bizlerin hayvancılıkta ön planda tuttuğumuz ve yakından takip ettiğimiz bir sektördür. Hayvan Sağlığı Şubemiz de konuyu sürekli takip etmekte, kontrol ve hassasiyetle süreci izlemektedir. Veteriner Hekimi arkadaşlarımız bu konuda oldukça tecrübeli olup, hem diğer ülkelerdeki hem de ülke içindeki gelişmeleri takip etmektedirler" şeklinde konuştu.
Avian İnfluenza ile ilgili olarak İl Müdürlüğünün yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgiler veren Metin Öztürk şunları söyledi:
"Kuş gribi hastalığına karşı Temmuz 2015 yılında yayımlanmış olan Ticari Etlik ve Yumurtacı Kanatlı İşletmelerin Biyogüvenlik Talimatı gereği, İlimizde bulunan 718 ticari kanatlı işletmesi denetlenmiş, talimata uygun olmayan 123 kanatlı işletmesi kısıtlanarak kanatlı hayvan girişi engellenmiştir. Biyogüvenlik Talimatı gereği halen İlçe Müdürlüklerimiz Kümes Denetim Ekiplerince denetimlere devam edilmektedir. Yılda iki kez Kümes Denetim Ekipleri ile toplantı yapılmakta, yılda bir kez de kuş gribi ile ilgili eğitim düzenlenmektedir. Gerçekleştirdiğimiz bu panel de yapmış olduğumuz çalışmalarımızın adımlarından bir tanesidir. Jandarma ve Emniyet Müdürlükleri ile 'Çıkma Tavuk' veya 'Kontrolsüz Kanatlı Hayvan Hareketleri' açısından yol kontrolleri yapılması için gerekli yazışmalar yapılmıştır. Olası bir kuş gribi tehlikesine karşı İl Müdürlüğümüzce, tek kullanımlık tulum, eldiven, gözlük, maske, dezenfektan gibi malzeme alımları yapılmaktadır. Biyogüvenlik Talimatlarının yerine getirilmesi konusunda bütün işlemler İl ve İlçe Müdürlüklerimiz tarafından hassasiyetle takip edilmektedir. Manisa kuş gribinde güvende bir kenttir."
İl ve İlçe Müdürlükleri olarak Avian İnfluenza ile Biyogüvenlik Talimatları doğrultusunda mücadeleye, tüm çalışanlarıyla birlikte hazır olduklarını söyleyen Metin Öztürk, panel dolayısıyla tespit edilen problemler ve çözüm yollarının pratiğe dönüştürülmesi arzusuyla, katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
Moderatörlüğünü Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serpil Kahya'nın yaptığı panelde; Yrd. Doç. Dr. Serpil Kahya "Kanatlılarda Avian Influenza Hastalığı", Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsünde görevli Dr. Fethiye Çöven "Dünyada ve Ülkemizde Avian İnfluenza Hastalığı", İl Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekim Ali Gök "Ticari Kanatlı İşletmelerinde Biyogüvenlik Talimatı", Orman ve Su İşleri IV. Bölge Müdürlüğü Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Veteriner Hekim Hasan Paşalı "Yaban Hayatı ve Göçmen Kuşların İlimizdeki Durumu", Manisa Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Veteriner Hekim Merter Yıldız "Bulaşıcı Hayvan Hastalıklarda Veteriner Hekimlerin Rolü ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Önemi", Manisa Yum-Bir Başkanı Can Sağır "Kanatlı Sektörü Gözüyle Avian Influenza" ve Elanco Teknik Danışmanı Veteriner Hekim Babür Emre Pehlivan "Entegre Kanatlı İşletmeleri ve Biyogüvenlik" konularına ilişkin sunum ve konuşmalarını gerçekleştirdi. Panel, soru-cevap bölümüyle sona erdi. - MANİSA