Haberler

Özgür ve Bağımsız Yaşam Paneli Düzenlendi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 'Özgür ve Bağımsız Yaşam Paneli'nde, madde bağımlılığını önlemede aile ilişkilerinin önemine dikkat çekilerek, aile içi iletişim güçlü ise sorunların da azalacağı ifade edildi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 'Özgür ve Bağımsız Yaşam Paneli'nde, madde bağımlılığını önlemede aile ilişkilerinin önemine dikkat çekilerek, aile içi iletişim güçlü ise sorunların da azalacağı ifade edildi.

Panel, Antalya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Akdeniz Üniversitesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi (AMBAUM), Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün katkılarıyla Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) gerçekleşti. Panele Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Kurdoğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Cemal Öcal, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Murat Özdemir ile vatandaşlar katıldı.

26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen panelin moderatörlüğünü Akdeniz Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Ömer Geçici yaptı. Panele, konuşmacı olarak Antalya Cumhuriyet Savcısı Adem Önay, AMBAUM Müdürü Prof. Dr. Murat Kuloğlu, Konyaaltı Rehabilitasyon Araştırma Merkezi'nden Psikolojik Danışman Buket Balcı katıldı. Panelden önce Efem Akdeniz Gençlik ve Spor Kulübü Derneği üyeleri bağlama ile Türk Halk Müziği konseri verdi.

SİGARA İLK ADIM

Akdeniz Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Ömer Geçici, AMBAUM'da son 3 yılda 5 binin üzerinde bağımlı gençle görüştüklerini belirterek, bağımlığı önlemede ve tedavisinde en önemli unsurun aile içi iletişim olduğunu kaydetti. Geçici, bağımlılığa ilk adımın sigara ile başladığının altını çizerek, "Bize gelen bağımlılar arasında sigara kullanmayan yok. Çocuklarınızı sigaradan uzak tutarsanız, bağımlılıktan da kurtarmış olursunuz" dedi.

GÜÇLÜ AİLE BAĞLARI ÖNLEYİCİ ETKEN

AMBAUM Müdürü Prof. Dr. Murat Kuloğlu, bağımlılık nedenleri, süreçleri, belirtileri ve önleyici faktörler konusunda bilgiler verdi. Kuloğlu, madde kullanmaya başlama nedenleri arasında ilk sırada merakın geldiğini belirterek, hemen herkesin 'Ben bağımlı olmam, istersem bırakırım' özgüveniyle adım attığını anlattı. Murat Kuloğlu, madde bağımlılığını önleyici faktörleri şöyle sıraladı:

"Güçlü ve pozitif aile bağları, ebeveynlerin çocuklarının arkadaşlarından ve neler yaptıklarından haberdar olması, aile içi kuralların açık olması ve herkesin bunlara uyması, ebeveynlerin çocuklarının yaşamlarıyla ilgili olmaları."

KENDİ BAŞVURURSA CEZA YOK

Antalya Cumhuriyet Savcısı Adem Önay da madde bağımlılığının hukuki boyutunu ve cezai yaptırımlarını anlattı. Önay, madde kullanma, bulundurma ve ticaretiyle ilgili Türk Ceza Kanunu maddelerini açıklayarak, kişinin kendi isteğiyle tedavi olmak üzere bir sağlık kurumuna ya da emniyete başvurması halinde herhangi bir ceza almadığının altını çizdi.

SEVGİNİZİN KOŞULSUZ OLDUĞUNU GÖSTERİN

Konyaaltı Rehabilitasyon Araştırma Merkezi'nden Psikolojik Danışman Buket Balcı da aile içi iletişimin önemine vurgu yaparak, şöyle konuştu:

"Aile içi iletişim güçlü ise sorunlar da azalır. Çocuklar ailelerine bir şey anlatamıyorlarsa, arkadaşlarına yönelebilir, yanlış arkadaşlıklar kurabilirler. Çocuklara koşulsuz sevgi göstermeniz gerek. Onun başarısızlıklarıyla, eksikleriyle kabul ettiğinizi göstermeniz, sevgiyle yaklaşmanız önemli. Her gün en az 10 dakikanızı onunla sohbete ayırın."

AİLEDE EN ÖNEMLİ ŞEY GÜVEN ORTAMI

Balcı, çocuklarla konuşma şekline dikkat edilmesi gerektiğini de söyleyerek, "Beden diliniz, ses tonunuz önemli. Sevgiyle dinlemeniz ve konuşmanız gerek. Çocuğunuza emir vermeniz ve yasaklamalarda bulunmanız onda sürekli bir savunma durumu yaratır. Bir şeyi ona dikte ederek değil ikna ederek anlatmalısınız. Bir ailede en önemli şey güven ortamıdır. Eşler birbirine güvenmiyorsa, çocuklar ebeveynlerine güvenmiyorsa, sağlıklı bir aile yaşamı olmaz. Çocuklarınızla empati kurun" önerilerinde bulundu. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close