Haberler

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi'nde Halka Açık Konferans

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi'nde Halka Açık Konferanslar kapsamında Genel Cerrahi Uzmanı Opr.Dr.Başar Aksoy, 'Hemoroidal Hastalıkların Ameliyatsız Tedavisi' konusunu anlattı.Opr.Dr.Aksoy, hemoroidi, 'makat bölgesinde bulunan toplardamarların...

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi'nde Halka Açık Konferanslar kapsamında Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Başar Aksoy, 'Hemoroidal Hastalıkların Ameliyatsız Tedavisi' konusunu anlattı.

Opr. Dr. Aksoy, hemoroidi, 'makat bölgesinde bulunan toplardamarların basınç nedeniyle genişlemesi' şeklinde tanımlayarak iç ve dış olmak üzere iki şekilde kendini gösteren hemoroidin çok sık görüldüğünü söyledi.

Bir takım anorektal semptom ve belirtilerin eskiden 'hemoroid' diye adlandırıldığını ifade eden Opr. Dr. Aksoy, "Bu hastalık için birkaç yıldır 'hemoroidal hastalık' deyimini kullanmaktayız. Hemoroidal hastalıkların belirtileri kanama, pıhtı gelişmesi, dışarı sarkmadır. Herkes bir iç bir de dış hemoroid seti ile doğar ancak hemoroidler yavaş yavaş büyür. Yaşlılıkla birlikte semptomatik olabileceği gibi her yaşta da semptomatik olabilir" şeklinde konuştu.

Hemoroid hastalarının çoğunun ailesinde de aynı şikayetlerin bulunduğuna dikkati çeken

Opr. Dr. Aksoy, genellikle ilerleyen yaş, sık kabız ya da ishal olunması, büyük abdest yaparken ıkınma gibi durumların bu bölgedeki toplardamarlarda basınç artışına yol açtığını ve etrafındaki bağ dokusunun gevşemesine neden olduğunu kaydetti.

Opr. Dr. Aksoy, "Hem hormonal değişikliklerin hem de büyüyen rahmin bacaklardan dönen kan akışına baskı yapmasından dolayı hamile kadınlarda hemoroide daha sık rastlanmaktadır" dedi.

Opr. Dr. Aksoy, alkol, mayalı ve asitli içecekler, turşu ve baharatlardan zengin yiyecekleri sıkça tüketenlerle, uzun süre ayakta duran veya oturanlarda hemoroidal hastalık sık görüldüğünün altını çizerek, kanamanın ve ağrının hemoroidde en sık görülen belirtiler olduğunu bildirdi.

Hemoroidin komplikasyonlarıyla ilgili bilgiler veren Opr. Dr. Aksoy, kanamaya bağlı kansızlık, iltihaplanma, ateş, meme içinde kan pıhtısı oluşması ve buna bağlı şiddetli ağrı, memenin geri itilemez hale gelmesik durumlarda hemen hekime başvurulması gerektiğine vurgu yaptı.

Genelde parmakla muayenenin hemoroidlerin teşhisinde yeterli olabileceğini açıklayan Opr. Dr. Aksoy, bazı durumlarda anoskopik ve rektoskopik muayenenin gerekebileceğine dikkati çekti.

"Perianal bölge hastalıklarının en sık görüleni hemoroiddir ve kansere dönüşmez" diyen Opr. Dr. Aksoy, ancak bu bölgede seyrek olarak rastlansa da anal kanser, kalın bağırsağın habis (kanser) veya selim tümörleri (polipler), rektal prolapsus (bağırsağın makattan dışarıya doğru fıtıklaşması), perianal abse, ülseratif kolit gibi bazı hastalıkların tanısının dikkatle yapılması gerektiğini ifade etti.

AMELİYATSIZ TEDAVİ İLE YÜZDE 90'ININ ÜZERİNDE BAŞARI SAĞLANIYOR

"Hemoroid hastalarının tedavisinde başarı, doğru tanı ve buna uygun doğru yöntemin seçilmesi ile sağlanır" diyen Opr. Dr. Aksoy, hemoroidin 4 derecesi olduğunu anımsatarak tedavide kullanılan yöntemlerin hemoroidal hastalığın derecesine göre değiştiğini ve ameliyatsız tedavi ile yüzde 90'nın üzerinde başarı sağladıklarını vurguladı.

Tıbbi tedavi 1. ve 2. derecedeki hemoroidal hastalığı olanlara uygulanmakla birlikte, bu hastaların sık kabız veya ishal olmaktan kaçınsı, günde 1,5-2 litre su içmesi, posalı diyet, dışkılama sonrası ılık oturma banyosu (iltihaplı durumlar hariç) ve fitil, krem ve tabletler kullanması gerektiğini vurgulayan Opr. Dr. Aksoy, girişimsel tedavi yöntemlerine de değinerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Skleroterapi (büzüştürücü tedavi), Infraredkoagülasyon, Bandligasyon (bağlama yöntemi), Lazer tedavisi. Tedavi yöntemleri tamamen hastaya bağlı olarak değişmekte ve işlem süresi 5-10 dakika sürmektedir. İşlem sırasında ağrı hissedilmemekle birlikte işlem sonrası hasta normal sosyal hayatına hemen dönebilir. Hastanede kalmasına gerek yoktur.

Halk tarafından hemoroidal hastalık zannedilen anal fissür (makat yırtığı), anal fistül ve kıl dönmesi de (p.sinüs) aynı şekilde ameliyatsız olarak tedavi edilmektedir. Bu hastalıkların da tedavisi çok kısa sürmektedir ve hasta işlem sonrasında hemen normal hayatına dönebilmektedir."

Opr. Dr. Aksoy, sunumunun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title