Özel Haber - Kuluçkaya Yatan Güvercinlere Özel İlgi
Bitlis’in Tatvan ilçesinde uzun yıllardır kuş çeşitleri besleyen hayvan aşığı Ömer Acar isimli vatandaş, özelikle kuluçkaya yatan ve yavru çıkaran güvercinlere tam bir anne şefkati gösteriyor.
Bitlis'in Tatvan ilçesinde uzun yıllardır kuş çeşitleri besleyen hayvan aşığı Ömer Acar isimli vatandaş, özelikle kuluçkaya yatan ve yavru çıkaran güvercinlere tam bir anne şefkati gösteriyor.
Kendilerine ait evlerinin damına kocaman bir güvercin kümesi kuran Ömer Acar, burada beslediği yüzlerce güvercine adeta çocuğu gibi bakıyor. Kümeste özellikle kuluçkaya yatan ve yavru çıkaran güvercinlere ayrı bir ilgi ve özen gösteren Acar, bu güvercinlerin hem sağlık kontrolünü hem de bakımını yapıyor. Doğuştan hayvan aşığı olan ve ilk başlarda birkaç kuş çeşidiyle kuşçuluğa başlayan Acar'ın her geçen gün kuş sevgisi arttıkça, beslediği kuş sayısı ve çeşidi de buna bağlı olarak artmış. Kuş sevgisi dolayısıyla kendilerine ait evin damına deyim yerindeyse devam bir kümes kuran Acar, şimdilerde bu kümeste onlarca çeşit yüzlerce kuşa burada gözü gibi bakıyor. Bağdat, Bango, Van, Mülakat ve Karakan gibi onlarca çeşit güvercinin aynı zamanda sağlıklarıyla da yakından ilgilenen Ömer Acar, zamanının büyük bölümünü bakımı ve sağlıklarını hiç ihmal etmediğini kuşlarına ayırıyor. Hayvan sevgisinin ve özellikle güvercin sevgisinin küçük yaşta başladığını belirten kuş aşığı Bitlisli Ömer Acar, "Hayvanları özellikle de kuş türlerinden güvercinleri çok seviyorum. Bu nedenle zamanla güvercin sayım çoğaldığı için evin damına onlar için kocaman bir kümes yaptım. Şimdi bu kümeste ondan fazla çeşit yüzlerce güvercinim var. Onlara gözüm gibi bakıyorum" dedi.
"KULUÇKAYA YATAN GÜVERCİNLER AYRI BİR İLGİ VE ÖZEN İSTİYOR"
Güvercin bakımının ayrı bir çaba ve özen istediğini anlatan Acar, "Günümün büyük bölümünü güvercinlerimin bakımı ve sağlığıyla ilgilenerek geçiriyorum. Güvercinlerimin hepsi bir birinden güzel ve özel. Bu günlerde onlar çok daha güzel ve özel kılan kuluçka ve yumurtlama dönemindeyiz. Bu nedenle neredeyse günde 15 defa kümese bakmaya geliyorum. Bu sayede de yumurtlayan güvercinlerin kuluçkaya yatmasını, kuluçkadan çıkan ve yavru çıkaran güvercinlerimin ise yavrularının ve annelerinin hem temizliğini hem de bakımını yapıyorum. Şu anda 20 civarında yavru çıkaran, 20 civarında da yumurta çıkararak kuluçkaya yatan güvercinim var. Bu güvercinler özellikle bu ayrı bir ilgi ve özen istiyor. Bende elimden geldiğince onlara en iyi ve özenli ilgi ve alakayı gösteriyorum" diye konuştu.
"YAZIN KULUÇKA DÖNEMİ KISA SÜRÜYOR"
Kuluçkaya yatan güvercinlerin ortalama 10-15 gün civarında yavru vermeye başladığını kaydeden Ömer Acar, "Bu süre kışın kuluçka dönemlerinde yaklaşık 20 güne çıksa da yaz aylarında hava koşullarına bağlı olarak bir haftaya kadar da inebiliyor. Burada kuluçka dönemi kadar önemli olan diğer bir hususta kuluçkadan sonraki dönemdir. Kuşlar özellikle yaz olması hasebiyle bu dönemlerde ölümcül hastalıklara yakalanabiliyor. Bu yüzden böyle bir durum cereyan ettiği andan hemen müdahale edilmesi ve gerekli tedavinin uygulanması gerekiyor. Aksi halde yavrular daha tüylenmeden ölme tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliyor. Tüm bunlar göz önüne alındığın bu güvercinlere bir anne şefkatiyle yaklaşmak ve onlara güzümüz gibi bakmak gerekiyor" şeklinde konuştu.
"FİYATLARI 100 TL İLE 5. BİN TL ARASINDA DEĞİŞİYOR"
Beslediği güvercinlerin çeşidine göre 100 liradan başlayıp 5 bin liraya kadar değer kazandığını da aktaran Ömer Acar, "Bazen beslediğimiz bu güvercinleri arkadaşlarımıza hediye ediyoruz bazen ise diğer güvercinlere yem ve ilaç almak için satıyoruz. Bu şekilde maceramız devam ediyor. Güvercin beslemenin en güzel yanlarından biri de dama çıkarıp onları uçuşunu ve takla atışını izlemektir." - BİTLİS