Haberler

(Özel Haber)ağaç Kökü ve Dallardan Sanat Eseri

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun'da ormanlarda farlı objelere benzeyen ağaç kökleri ve dallarını toplayarak özgün ahşap sanatı ile işleyen 49 yaşındaki Yüksel Korkmaz, dünyada ender, Türkiye'de ise bu sanatı yapan tek kişi.

Samsun'da ormanlarda farlı objelere benzeyen ağaç kökleri ve dallarını toplayarak özgün ahşap sanatı ile işleyen 49 yaşındaki Yüksel Korkmaz, dünyada ender, Türkiye'de ise bu sanatı yapan tek kişi.

Orman köylüsü olan ve hayatının büyük bir bölümünü ormanla iç içe geçiren Samsunlu sanatçı Yüksel Korkmaz, ormanlarda gezerek çeşitli figürlere benzeyen ağaç dalları ve köklerini toplayıp, uzun bir süre kuruttuktan sonra özgün ahşap sanatı ile işleyerek yemek masası, sehpa, gece lambası, baston, sandalye ve çeşitli süs eşyası haline getiriyor. Avrupa'da az sayıda, Türkiye'de ise sadece kendisinin profesyonel anlamda bu sanatı yaptığını belirten Yüksel Korkmaz, özellikle sanat camiasından ve akademisyenlerin bu tip sanatsal objelerle ilgilendiğini, evlerini ve ofislerini özgün ahşap sanatı ürünleri ile süslediklerini söyledi.

Yaptığı her bir eserin bir benzerinin daha olmasının mümkün olmadığını ifade eden Yüksel Korkmaz, "Bu ürünler doğal oldukları için dünyada bir benzerinin daha olması imkansız" dedi.

Çocukluktan beri bu sanata ilgi duyduğunu ve bu mesleğin aile yadigarı olduğunu ifade eden Yüksel Korkmaz, "Dededen gelen bir sanatsal yönümüz var. Orman köylüsü olduğumuz için hayatımızın büyük bir bölümü doğanın içerisinde geçti. Ormanlara gittiğim zaman gördüğüm farklı objeleri, bir figürü andıran ağaç köklerini toplayarak yıllarca biriktirdim. Topladığım ağaç kökleri ve dallarını işlemeye başladım. Yaptığım ürünleri yaklaşık 2 aydır sergilemeye başladım" diye konuştu.

Doğadan topladığı bu özel objeleri özel işlemlerden geçirdiğini belirten Yüksel Korkmaz, "Bu objeler birkaç yıl bekledikten sonra işlenecek hale geliyorlar. Deforme olmamaları için tedbir amaçlı yapılması gereken işlemler var. Çekirdekten geldiğimiz ve dedelerimizden bu yana bu sanatı yaptığımız için bir ağacın ne zaman kesilmesi gerektiğini, ne zaman nerede muhafaza edilmesi gerektiği noktasında bilgimiz var. Bu işin ticareti ile uğraşmaya başladıktan sonra bu işin akademisyenleri ile sürekli görüştüğümüz için bir takım bilimsel bilgilere sahip olduk. Yaptığımız bir eserin dünya durdukça duracağı konusunda da iddialıyız" şeklinde konuştu.

"Özellikle ünlü insanlar, sanatçılar, akademisyenler bu sanata büyük ilgi gösteriyor. Aldığımız olumlu yaklaşım hep üst düzey insanlardan geliyor" diyerek özgün ahşap sanatına ilgi gösterenleri sıralayan Korkmaz, özgün ahşap sanatının özellikle Avrupa ülkelerinde büyük ilgi gördüğünü vurguladı. Korkmaz, şöyle devam etti: "Bu sanata özellikle Avrupa ülkeleri daha çok ilgi gösteriyor, Güney Amerika daha çok ilgi gösteriyor. Uzak Doğu ülkelerinde ahşap oyma çalışmaları hayli fazla ama bu tarz doğal çalışmalar yok. Daha çok makine ile üretilen ürünler var. Dünyada birçok ülke oyma sanatını makinelerle yaparak bütün dünyayı doyurdular. Bu tarz doğal ürünlerle serbest sanat yapan Türkiye'de benden başka kimse yok."

Samsunlu yöneticilerin bu sanata karşı ilgisiz kalmasından yakınan Korkmaz, "Samsun'daki yöneticiler bu konuda çok duyarlı değiller. Ben bu konuda iddialıyım, dünya çapında iddialıyım. Çünkü benim birikimim Türkiye'de kimsede olmadığı gibi, dünyada da bu kadar birikime sahip birisinin olduğunu düşünmüyorum. Birikimlerimin her parçasının özellikleri var" ifadelerini kullandı. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close