Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Oylum Höyük Kazıları Başladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle başlatılan kazı çalışmaları 60 kişilik ekiple 2,5 ay sürecek Kazı Başkanı Doç. Dr. Engin: "Kazılarla Oylum Höyük'te yaşamış krallıkları, medeniyetleri ortaya çıkarmak istiyoruz. Bu yıl ki kazılarda arşiv odası, çivi yazılı belgeler ve önemli buluntulara ulaşmayı umuyoruz"

KEMAL KARAGÖZ - Kilis'teki Oylum Höyük kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle başladı.

Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Engin başkanlığında 20'si teknik 60 kişilik ekibin katılımıyla başlatılan ve 140 bin lira bütçe ayrılan çalışmalar, yaklaşık 2,5 ay sürecek.

Engin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Oylum Höyük'ün bölgenin en önemli ve büyük höyüklerinden olduğunu söyledi.

Höyükteki çalışmalarla bölgenin tarihine ışık tuttuklarını ifade eden Engin, "Höyük, bulunduğu konum itibariyle önemli bir stratejik noktada yer alıyor. Ayrıca yaklaşık 500 metreye ulaşan boyutuyla da sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin değil, Türkiye'nin en büyük höyüklerinden biri durumunda" dedi.

Höyüğün batı etekleri boyunca akan Akpınar deresinin bölgede binlerce yıl yaşam kaynağı olduğunu vurgulayan Engin, milattan önce 3000-3500'lü yıllara dayanan medeniyetlerin yaşadığı höyükte, Geç Kalkolitik Dönem ve Tunç Çağı'ndan kalıntılar bulunduğunu belirtti.

Yaptıkları çalışmalara dayanarak höyüğün bir krallık merkezi olduğu kanaate vardıklarını dile getiren Engin, şöyle devam etti:

"Son yıllarda ortaya çıkarılan buluntulardan Hitit Büyük Krallığı'na ait çivi yazılı tablet, Hitit Kralı mühür ve mühür baskıları, buranın bir idari merkez olduğunu gösteriyor. Çalışmalarımız daha çok höyüğün bütün çağlarda bu önemli krallık merkezinin niteliğini anlamaya yönelik devam etmektedir. Gerçekleştireceğimiz kazılarla Oylum Höyük'te yaşamış krallıkları, medeniyetleri ortaya çıkarmak istiyoruz. Bu yıl ki kazılarda arşiv odası, çivi yazılı belgeler ve önemli buluntulara ulaşmayı umuyoruz."

Son iki yılda önemli bulgulara ulaşıldı-

Engin, Oylum Höyük'te özellikle son iki yılda gerçekleştirdikleri kazılarda önemli bulgulara ulaştıklarını anımsattı.

Bunlar arasında saray olarak değerlendirilebilecek nitelikte anıtsal yapı açığa çıkartıldığını anlatan Engin, "Bu yapının çok azını açığa çıkartabildik. Özellikle cam üretimiyle ilgili işliklerin bulunması, Oylum Höyük'ün dünyanın eski cam üretim alanlarından olduğunu gösteriyor. Camın anavatanının bu bölge olduğunu biliyoruz. Bunun dışında özellikle fildişi ve metal buluntular, burada üretim yapıldığını gösteriyor" diye konuştu. - Kilis

Kaynak: AA / Yerel
title