Ovacık'ta Barbunya İçin Ekim Vakti
Aydın Dağları üzerinde yer alan ve Ödemiş’in Bıçakçı köyü ile Beydağ Halıköy’ün ortak yaylası olan Ovacık’ta barbunya üreticileri ekim yapmaya başladı.
Aydın Dağları üzerinde yer alan ve Ödemiş'in Bıçakçı köyü ile Beydağ Halıköy'ün ortak yaylası olan Ovacık'ta barbunya üreticileri ekim yapmaya başladı. Meşhur Ovacık barbunyası için tohumları toprakla buluşturan üreticiler, sadece yaz mevsiminde ürün aldıklarına dikkati çekerek, kazandıklarının çoğunun maliyete gittiğini dile getirdiler.
Yaklaşık 800 metre yükseklikte yer alan ve yemyeşil görüntüsüyle hem Ödemişlilerin, hem Beydağlıların, hem de Aydınlıların akınına uğrayan Ovacık Yaylası'nın meşhur ürünü barbunya için tohumlar toprakla buluşuyor. Bambaşka bir lezzete sahip olan Ovacık barbunyasının hasadının Ağustos'un son on günü ile Eylül'ün ilk haftasında yapıldığını kaydeden üreticiler, ekim sezonunun ise Haziran ayı ortalarına dek sürdüğünü ifade ettiler.
"KAZANCIMIZIN ÇOĞU MALİYETE GİDİYOR"
Ovacık'ta barbunyanın bol miktarda üretildiğini söyleyen üreticilerden Salih Sarpdere, "Kazandığımız ekseriyetle maliyete gidiyor. Suyu pompayla yer altından çektiğimiz için elektrik en başta gelen maliyetimiz. Zaten doğa koşulları nedeniyle yaylada yılda bir ürün alabiliyoruz. O da işçiliğiydi, mazotuydu, elektriğiydi derken karnımızı ancak doyuruyor. Biz yine de toprağımıza sahip çıkarak üretmeye devam edeceğiz. Geçen yıl 1 lira 75 kuruş ila 1 lira 90 kuruş arasında fiyatlar değişiyordu. Ovacık'ta hasadı yapılan ürün doğrudan İstanbul'a gidiyor" dedi.
"Girdiğimiz zahmete göre kazancımız az" diyen Sarpdere, "Ekim işinden 20 gün-1 ay sonra sırıkları dikmeye başlayacağız. Barbunyada işçilik çok. Ağustos ayının son günlerinde ya da Eylül ayında kısmetse hasadı yapmış olacağız. Ovacık'ın havası da, toprağı da bir başka" şeklinde konuştu.
"BELİRSİZLİK ÜRETİCİYE ZARAR VERİYOR"
Üreticilerden Mehmet Dağlı ise 40 dekarlık alanda ailesiyle barbunya yetiştirdiğini ifade ederek, "Ovacık Yaylamızda zaman zaman barbunya için şenlikler de düzenleniyor. Bizler kışın Bıçakçı'da kalıyoruz, bir kısım vatandaşımız da kışın Halıköy'de kalıyor. İki ilçenin ortak yaylasındayız. Yaz mevsiminde buraya göç ediyoruz. Barbunya bu yaylanın en temel ürünü. Lezzetli oluşu nedeniyle tüccar ayrı bir ilgi gösteriyor. Elbette üreticinin bu maliyetlerle mücadele etmesi zor. Biz ailece çalışıyoruz. Tarlamızın bir yanında da kendimizin tüketeceği domatesimizi, biberimizi yetiştiriyoruz. Yılda sadece bir ürün elde ettiğimiz için barbunyamıza gözümüz gibi bakıyoruz. Umudumuz ürünümüzün hak ettiği değeri bulmasıdır. Ancak her yıl fiyatta bir belirsizlik oluyor. Bu belirsizlik en çok üreticiye zarar veriyor. Tek fiyat belirlenmesi lazım" dedi. - İZMİR