Haberler

Otizm Farkındalık Haftası

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van Öz Ada Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmeni Yusuf Açar, son yıllarda otizm hastalarında büyük bir artış yaşandığını belirterek, "1985 yılında 2 bin 500 çocuktan biri otizm olarak dünyaya gelirken, günümüzde 68 çocuktan biri otizm" dedi.

Van Öz Ada Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmeni Yusuf Açar, son yıllarda otizm hastalarında büyük bir artış yaşandığını belirterek, "1985 yılında 2 bin 500 çocuktan biri otizm olarak dünyaya gelirken, günümüzde 68 çocuktan biri otizm" dedi.

Birleşmiş Milletler tarafından 2 Nisan'ın 'Dünya Otizm Farkındalık Günü', nisan ayının ise 'Otizm Ayı' olarak kabul edildiğini hatırlatan Öz Ada Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmeni Yusuf Açar, otizm hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Otizmin yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıktığını ve yaşam boyu devam eden, sosyal etkileşim, sözel ve sözel olmayan iletişimde problemler, tekrarlayıcı davranış ve kısıtlı ilgi alanları ile kendini gösteren, karmaşık gelişimsel bir bozukluk olduğunu ifade eden Açar, "Birden fazla genin, bazı çevresel faktörlerin bir araya gelmesi ile otizmin ortaya çıkmasında etkili olabileceği düşünülmektedir. Gebelik sırasında kullanılan ilaçlar, sigara, virüsler ve radyasyon, doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrası dönemleri safhalarında beyin gelişimini etkileyen birden fazla durumun otizme neden olabileceğini kanıtlamıştır. Özellikle, anne karnında geçirilen kızamıkçık hastalığı ağır otizme yol açabilmektedir. Doğum sırasındaki travmalar ve buna bağlı bebeğin oksijen eksikliği aşaması, çevresel toksinler, metabolik hastalıklar da otizme neden olabilir" dedi.



Otizmin ilaçla tedavilerinin mümkün olmadığını dile getiren Açar, "Günümüzde hacı-hocaya götürme, muska ile tedavi etme çabasına girenler var. Kesinlikle şu ana kadar otizmin sağlık boyutunda bilinen bir tedavisi yok. En iyi tedavi erken ve yoğun bir eğitimdir. Bundan başka tedavisi yoktur. Sadece öğrencinin bağımsız yaşayabileceği, kendi ihtiyaçlarını bağımsız şekilde karşılayabileceği seviyeye gelmesi amacıyla yoğun bir eğitim programı uygulanır" ifadelerini kullandı.



"68 ÇOCUKTAN BİRİ OTİZM"

Otizm hastalarında son yıllarda büyük bir artış yaşandığına dikkat çeken Açar, "1985 yılında her 2 bin 500 çocuktan birine konan otizm tanısı, 2009 yılında 110, 2012 yılında ise 88 doğumda bir iken günümüzde doğan her 68 çocuktan biri otizmli olarak dünyaya gelmektedir" şeklinde konuştu.

Otizmdeki hızlı artışa rağmen ulusal politika oluşturulamadığını vurgulayan Açar, "Ülkemiz şartlarının teşhis ve eğitim boyutu ile ihmal edilip geliştirilmemesi, henüz eğitim çağında olduğu tahmin edilen (0-18 yaş) yaklaşık 300 bin otizmli çocuk ve gencimizin, ilerideki yetişkinlik çağlarında, yoğun davranış sorunları yaşayan ve birkaç bakım personelinin ancak hizmet verebileceği, ağır engelli olarak bakıma muhtaç tüketici bir birey olması anlamına da gelmektedir. Bu kapsamda bizler otizme farkındalık oluşturmak için çalışmalar yapıyoruz. Vatandaşlarında otizm noktasında gerekli hassasiyeti göstermesini bekliyoruz" dedi.

Açar, merkezde 237 otizm çocuğun olduğunu da sözlerine ekleyerek, 20 eğitimci ile eğitim verdiklerini söyledi.


Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close